Erişilebilirlik

Lübnan'da Beş BM Askeri Öldü


Lübnan'ın güneyinde bombalı saldırı sonucu ölen Birleşmiş Milletler Barış Gücü askerlerinin sayısı 5'e yükseldi.

Ölen askerlerin 3'ünün Kolombiya, 2'sinin de İspanyol vatandaşları olduğu bildirildi, İspanya Savunma Bakanı Jose Antonio Alonso saldırının büyük bir ihtimalle bir araca yüklenmiş ya da yol kenarına yerleştirilmiş bombaların uzaktan komutayla patlatılması şeklinde düzenlendiğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Emile Lahoud saldırıyı kınadı ve eylemin ülkenin istikrarını bozmaya yönelik olduğunu kaydetti. Militan Şii Hizbullah grubu da saldırıyı kınadığını açıkladı.

Aralarında Türk askerlerinin de bulunduğu 13 bin askerden oluşan ve güney Lübnan'da konuşlandırılan BM Barış Gücü (UNIFIL) Lübnan-İsrail sınırında devriye görevi yapıyor. BM Gücü'ndeki asker sayısı geçen yıl Lübnan'daki Hizbullah militanlarıyla İsrail arasında çıkan savaştan sonra arttırılmıştı.

Bu arada yetkililer kuzeydeki Trablusşam kentinde hükümet kuvvetleriyle İslamcı militanlar arasında dün gece çıkan çatışmalarda en az 10 kişinin öldüğünü açıkladı.

Dün geceki olay, Trablusşam yakınındaki Nehir el Bared Filistin mülteci kampında Mayıs ayı sonlarında meydana gelenlerden buyana ilk çatışma oldu.

Lübnanlı yetkililer geçen Perşembe günü kamptaki çatışmaların sona erdiğini açıklamış, bir Filistinli arabulucu da kamptaki Fetih ül İslam grubunun ateş-kes ilan ettiğini bildirmişti.

Hükümet kuvvetlerinin kamptaki Fetih ül İslam militanlarını çıkarmak için giriştiği operasyonda en az 80 Lübnan askeri, 50 Filistinli militan ve en az 20 sivil ölmüştü.

XS
SM
MD
LG