Erişilebilirlik

20 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Bush yönetiminin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ve kurduğu yeni hükümeti desteklemesinin Hamas’ı yenmeye yetmeyeceği görüşünde. Gazete, El Fetih denetimindeki Batı Şeria’ya ekonomik yardım yapılırken Hamas denetimindeki Gazze’nin açlığa mahkum edilmesi durumunda Hamas’ın Batı Şeria’da da güçleneceği öngörüsünde bulunuyor.

"Hamas’ın teröre başvurması ve savunduğu ideoloji ne kadar çirkin olursa olsun, serbest bir seçimi kazandı ve hala Filistin halkı arasında büyük bir desteğe sahip. Bu destek de talimatlarla ortadan kaldırılamaz ve Hamas’ın dışlanması bu örgütü daha radikal bir çizgiye itmekten; İran ve Suriye gibi ülkelere bağımlılığını artırmaktan başka bir işe yaramaz. Filistinliler, İsrail’le uzlaşmaya hazır ve kapsamlı bir temsil gücü olan bir liderlik oluşturuncaya kadar, Ortadoğu’da ciddi bir barış süreci mümkün görünmüyor. Bu da zaman alacak bir şeydir ve ne güç kullanarak ne de Batının müdahalesiyle sağlanabilir."

Boston Globe ise şiddetin bir türlü bitmediği bir başka ülkeyi, Afganistan’ı mercek altına alıyor. El Kaide’nin çocukları canlı kalkan olarak kullandığı iddiasına yer veren gazete, Amerikan ve NATO güçlerinin sivil kayıpları önlemek için daha fazla çaba harcaması gerektiğini vurguluyor.

"Afganistan’da sorunların çözümü için yapılması gerekenler son beş yıldır hiç değişmedi; Pakistan’ın El Kaide ve Taleban güçlerine sığınma olanağı sağlamaktan vazgeçirilmesi, köylülerin haşhaş yerine alternatif ürünler yetiştirmesinin sağlanması, aşiret reislerine bağlı milislerin silahsızlandırılması, ülkedeki altyapı inşaatlarında Afganların istihdam edilmesi ve okulların bombalanmasına son verilerek çocukların eğitilmesi gerekiyor."

New York Times Çin’in para biriminin değerini daha hızlı bir biçimde artırmaması durumunda bu ülkeye karşı çeşitli korumacı önlemler alınmasını öngören yasa tasarısını eleştiriyor. Böyle bir tehdidin ters tepebileceğini belirten gazete, Pekin’in para biriminin değerini artırmayı kabul etmesi halinde bile bunun Amerikan ekonomisine olumsuz yansıyabileceği uyarısında bulunuyor.

"Kongre, Amerikan ekonomisindeki sorunlar nedeniyle Çin’i suçlamak yerine küreselleşmeden kaynaklanan sorunlar arasında gerçekten çözebileceği konulara odaklanmalıdır. Yuan’ın değerinin düşük olması sorunun sadece bir boyutudur. Bir diğer sorun ise, Amerika’yı Çin’den ve diğer ülkelerden borç almaya mecbur kılan bütçe açığıdır. Dengenin sağlanması için Amerika’nın vergi politikasını değiştirmesi, Çin’in para politikasını değiştirmesi kadar önemlidir."

Los Angeles Times Kuzey Kore’nin nükleer programına son vermesi konusunda hala ciddi belirsizlikler bulunduğunu hatırlatıyor ve İran’ın bu konudaki gelişmeleri yakından izlediğini kaydediyor.

"Kalıcı bir yumuşama sağlanması için Amerika’nın ve müttefiklerinin Kuzey Kore lideri Kim Jong İl’i, nükleer silahlanmadan vazgeçmesi halinde iktidardan devirmeye çalışmayacakları konusunda ikna etmeleri gerekiyor. Bunun için de bazı somut adımlar atılmalıdır. Kuzey Kore, nükleer silahlanmayı rejim değişikliği çabalarına karşı caydırıcı bir önlem olarak görüyor. Böylesine hayati bir güvensizlik belki müzakere masasında çözülmeyebilir. Ama, çözüm için müzakere masasından daha iyi bir yer de yok."

XS
SM
MD
LG