Erişilebilirlik

'Mültecilere Kapılar Kapanıyor'


Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi sığınmacılara kapılarını kapatan ülkelerin sayısının artmakta olduğunu açıkladı.

Merkezi Cenevre'de bulunan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla yayınlandığı raporda, sadece sanayileşmiş ülkeler değil bazı gelişmekte olan ülkelerin de mülteci ve sığınmacılara kapılarını kapattığı yazılı.

Daire sözcüsü William Spindler, buna paralel olarak, dünyada hoşgörüsüzlük, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının da artmakta olduğunu söyledi. Spindler, Cenevre’de yaptığı açıklamada, birçok hükümetin siyasi sığınmacılarla kaçak işçileri birbirine karıştırdığı da vurguladı.

Mültecilerin çok büyük bir bölümünün yerlerini terketmeye zorlanmış kişiler olduğuna dikkat çeken BM yetkilisi, “Bu kişilere baktığımızda, Afganistan, Irak, Sudan, Burundi, Somali ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi kanlı çatışmalara sahne olan ülkelerden geldiklerini görüyoruz” dedi.

Mültecileri, zengin ülkelerdeki fırsatlardan yararlanmak isteyen kişiler olarak görmenin yanlış olduğunu vurgulayan yetkili bunlar "ölümü göze alan kişiler" olarak niteledi.

Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinin, kendilerini en fazla mülteci kabul eden ülkeler olarak gördüklerini hatırlatan William Spindler, bunun doğru olmadığını, en çok mültecinin yoksul ülkelerde bulunduğunu söyledi.

Son rakamlara göre dünyada mülteci sayısı son bir yıl içinde yüzde 14 artarak 10 milyona çıktı. 24 buçuk milyon kişi ise, iç çatışma nedeniyle, kendi ülkelerinin sınırları içinde mülteci kendi olarak yaşıyor. Yetkililer, iç mültecilerin uluslararası mülteciler kadar korunmadığı görüşünde.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, tüm güçlüklere rağmen yıllardır yabancı ülkelerde yaşayan en az 700 bin mültecinin geçen yıl içinde vatanlarına dönebildiğini duyurdu. Yurtlarına dönen mültecilerin yeniden hayatlarını kurabilmeleri için önemli miktarda uluslararası yardım gerekiyor.

Sözcü Spindler, Mülteciler Dairesi Başkanı (BM Mülteciler Yüksek Komiseri) Antonio Guterres’in Dünya Mülteciler Günü’nde Sudan’da bulunmasına da dikkat çekti. Sözcü, Irak ve diğer ülkelerdeki kritik sorunlara rağmen mülteciler için hala umut bulunduğunu ve Daire Başkanı’nın Sudan’da bulunmasının bu umudu yansıttığını söyledi.

Mülteci kabul eden ülkeler arasında Türkiye de var. Türkiye'ye iltica amacıyla giren yabancıların, kaçak da girmiş olsalar 10 gün içinde en yakın valiliğe başvurmaları şart. Uluslararası koruma ya da başka bir devlet tarafından mülteci olarak kabul edilebilmek için ise BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Ankara'daki temsilciliğine başvurmak gerekiyor.

XS
SM
MD
LG