Erişilebilirlik

19 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Kerkük’ün statüsüyle ilgili referandumun Irak’ın geleceği açısından büyük bir önem taşıdığını yazıyor. Iraklı Kürtlerin Kerkük’ü bölgesel Kürt yönetimine bağlamak istediğini kaydeden gazete, bazı gözlemcilerin ise referandumun ertelenmemesi halinde ciddi sorunlar yaşanacağı görüşünde olduğunu aktarıyor.

"Kürtlerin kazanmayı umduğu referandum, daha fazla kavgaya ve hatta Irak’ın bölünmesine yol açabilir. Meselenin temelinde ise Kerkük’ün zengin petrol yatakları var. Bölge halkı, “petrolün denetimi kimin elindeyse, Kerkük’ü kimin alacağına da o karar verir” diyor. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, Bağdat’ta ulusal uzlaşma sağlanması konusunda yürütülen tartışmalar da, Kerkük meselesinin çözümünde kilit bir rol oynayacak. Şehir Konseyinin bir Türkmen Kerkük’ün Yerel kürt Yönetimine bağlanmasını üyesi ne Türkiye’nin ne de İran’ın kabul edeceğini söylüyor ve “tahmin bile edemeyeceğimiz büyüklükte sorunlar çıkabilir” diyor."

Amerika’nın Filistin’e uyguladığı ambargoyu kaldırması bir çok Amerikan gazetesi tarafından manşetten duyuruluyor. Ancak Washington Post, Hamas’a karşı El Fetih’i güçlendirmeyi amaçlayan bu kararın, geç atılmış bir adım olduğu görüşüne yer veriyor. Ortadoğu uzmanı Robert Mailey ve Aaron David Miller imzalı makalede, Gazze’yi yok sayarak Batı Şeria’ya yoğunlaşmanın tehlikeli sonuçlar doğuracağı vurgulanıyor.

"Hamas’ın 2006 yılındaki seçim zaferinden sonra, Amerika ve müttefikleri sanki Hamas’ı dışlayarak bu zaferi ortadan kaldıracağını sandı. Siyasi ve askeri açıdan El Fetih’i desteklemekle bunu hızlandıracağını düşündü. Şimdi bu politikanın iflas ettiği açıkça görülüyor. Şimdi de Hamas’la El Fetih veya Gazze ile Batı Şeria arasındaki bölünmüşlüğü artırmak, sadece yeni felaketlere kapı açar. Çünkü asgari düzeyde bile olsa Filistinliler arasında bir birlik ve uzlaşma olmadan, bırakın barış sürecini, güvenlik bile sağlanamaz."

Boston Globe Filistin’deki bölünmenin Başkan Bush’un İsrail başbakanı Ehud Olmert’le yapacağı görüşmede ele alınacağını belirtiyor. Gazete, Olmert’in Hamas’a karşı El Fetih’e destek vermesinin İsrail’in çıkarlarına olduğunu savunuyor.

"Olmert’in gerçek barış için bir ortak olarak tanımladığı Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas’ı güçlendirecek adımlar atması gerekir. Bush’un da Abbas’ı güçlendirmek ile barış görüşmeleri arasındaki bağlantıyı iyi kavraması gerekir. Bu nedenle de Abbas’ı güçlendirmenin barış görüşmelerine giden yolu açacağını ve barış görüşmelerinin de Abbas’ı güçlendireceğini iyi anlaması gerekir."

USA Today kömürden araç yakıtı elde edilmesi düşüncesine karşı çıkıyor. Gazete, Amerika’nın ithal petrole bağımlılığını önlemek için gündeme getirilen bu önerinin hem çok pahalıya mal olacağını hem de küresel ısınmayı artıracağını savunuyor.

"Amerika’nın ithal petrole bağımlılığının azaltılması gerektiği elbette ki tartışılması gereken bir konudur. Ancak bunun en iyi yöntemi tasarrufu sağlayacak bir fiyat politikası ve ülke içindeki petrol üretimini artırmaktır. Uzun vadede ise içten yanmalı motorlar yerine, hidrojen ve elektrik kullanan arabalar teşvik edilmelidir. Kömürlü arabalara gelince, sıvılaştırılmış kömür henüz elverişli görünmeyen ve belki de hiçbir zaman elverişli olmayacak bir yöntemdir."

XS
SM
MD
LG