Erişilebilirlik

ABD ile Vietnam Arasında Bir İlk


Vietnam Cumhurbaşkanı Nguyen Minh Triet, resmi ziyaret için Amerika'ya geliyor. Böylece, Vietnam savaşının sona erdiği 1974'den buyana ilk kez bir Vietnam Cumhurbaşkanı Amerika'ya resmen ziyaret edecek.

2005 yılında Vietnam Başbakanı Phan Van Khai Washington'a gelmiş, geçen yıl da Başkan Bush, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği Örgütü (APEC) zirve toplantısı nedeniyle Vietnam'ın başkenti Hanoi'ye gitmişti.

Cumhurbaşkanı Nguyen’e Washington ve Los Angeles’a yapacağı 6 günlük ziyaret sırasında işadamları da eşlik edecek.

Nguyen’in Amerika’daki temaslarında daha çok ticari ilişkiler üzerinde durması bekleniyor. İki ülke arasındaki yılık ticaret hacmi 10 milyar doları aşmış durumda.

Vietnam liderinin, görüşmeler sırasında, savaş yıllarından kalan bir sorunu da gündeme getirmesi bekleniyor. Amerika, savaşta Vietnam ormanlarında Kuzey Vietnam güçleri ve komünist Vietkong gerillalarının gizlenmesini önlemek için yaprakların dökülmesini sağlayan bir kimyasal madde kullanmış ve bu uygulama ciddi çevre sorunlarına yolaçmıştı. Vietnam hükümeti, bu kimyasal maddenin kalıntılarının temizlenmesi için Amerika'dan yardım istiyor.

Başkan Bush da görüşmeler sırasında Vietnam'da bazı siyasi muhaliflerin hapsedilmesi konusuna değineceğini söyledi. Vietnam Cumhurbaşkanı ise ABD ziyaretinden önce bazı muhalifleri serbest bıraktı.

XS
SM
MD
LG