Erişilebilirlik

Türkiye Frankfurt Kitap Fuarı'nın Konuk Ülkesi


Türkiye 2008 yılında kitapçılığın ve yayımcılığın en önemli düzenli etkinliği olan, edebiyat piyasalarının bir yıllık gündemini belirleyen Frankfurt Kitap Fuarı’nın konuk ülkesi. Türk edebiyatından yüzlerce eserin ve onlarca edebiyatçının dünya pazarlarıyla buluşmasına yol açacak etkinlik için hazırlıklar başladı.

Küresel bir kitapçılık olayı olan ve dünyanın her tarafından kitap endüstrisini ve yayımcıları kendisine çeken Frankfurt Kitap Fuarı’nın geçtiğimiz yılki konuğu Hindistan’dı. Sanayileşmedeki hızı ve bilişim teknolojileri içindeki yeriyle tanınan Hindistan, gelenksel olarak Ekim ayında gerçekleşen fuar boyunca Avrupa çapında bir gövde gösterisi yapmış, fuardaki etkinlikler için ayırdığı 18 milyon Dolar'lık bütçenin karşılığını fazlasıyla almıştı. O yüzden 2010’da İstanbul’un ‘Avrupa kültür başkenti’ seçilmiş olmasıyla birlikte, Frankfurt Kitap Fuarı’na Türkiye’nin konuk ülke statüsü Türk kültürünün dünyaya açılması bakımından oldukça büyük bir fırsat olarak değerlendiriliyor.

Frankfurt için başta Kültür Bakanlığı olmak üzere Türk organizatörler, fuara paralel seminerler ve atölye çalışmalarını içeren kapsamlı ve profesyonel bir sunum planlıyorlar. Kitap sergileri, imza günleri, konserler, film ve tiyatro gösterimleri de düzenlenecek etkinlikler arasında yer alıyor. İlk hazırlıklar kapsamında İstanbul’dan Almanya’ya gelen ve aralarında Can, Yapı Kredi, İletişim, Everest gibi Türkiye’nin önde gelen bir grup yayınevi editörü hem fuar temsilcileri hemde meslektaşları ile buluştular.

Everest Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Sırma Köksal 2008 Frankfurt Kitap Fuarı’nın, Türk edebiyatının dünya çapında tanınmasından öte önemli olduğuna inanıyor. İnternet çapında edebiyat alanında genel bir kriz yaşandığını anlatan Köksal, buna rağmen Türkiye ve Batı ülkeleri arasındaki sorunların birbirinden farklı olduğunu vurguluyor. Köksal’ın sözünü ettiği kriz, bazı yayıncılara göre Türk edebiyatının Batılı ülkelerde yeteri kadar tanınmasını da engelleyen bir faktör. Batılı yayıncıların geniş çapta Orhan Pamuk, Elif Şafak gibi popüler yazarlara benzer yeni isimler aramaları, Türk yayıncılarını biraz hayal kırıklığına uğratmışa benziyor. Bu bağlamda Radikal Gazetesi yazarı Aslı Tohumcu, Batılı yayıncıların Türk edebiyatına fazla ilgi göstermediğinden yakınıyor ama 'umut Frankfurt' diyor.

İki ülke yayıncıları arasındaki trafik önümüzdeki günlerde artacak gibi grünüyor. Zira karşılıklı görüşmeler hem önümüzdeki Ekim ayındaki Frankfurt Kitap Fuarı’nda hem de İstanbul Kitap Fuarı’nda daha yoğunlaşıp somutlaşacak.

XS
SM
MD
LG