Erişilebilirlik

14 Haziran Amerikan Basınından Özetler


USA Today Irak’ın Samarra kentindeki Askeriye Camiine düzenlenen saldırıyı, Irak açısından önemli bir sınav ve Amerika’ya verilmiş bir mesaj olarak yorumluyor. Gazete, Şiiler açısından önem taşıyan caminin geçen yıl da benzer bir saldırıya uğramasının ardından Irak’taki mezhep çatışmalarının yoğunlaştığını hatırlatıyor. Yazı şöyle devam ediyor:

"Iraklılar açısından Samarra’daki bu ikinci bombalı saldırı, ülkenin bütünüyle bir iç savaşa sürüklenmesini önleyip önleyemeyecekleri konusunda önemli bir sınav niteliği taşıyor. Siyasi bir uzlaşmanın olmadığı bir ortamda Amerikan askerlerinin yapabileceği tek şey böyle bir gelişmeyi önlemeye çalışmaktır. Amerika açısından ise bu saldırı, Amerikan askerlerinin Iraklılar arasındaki mezhep çatışmalarına karışmaması ve önceliği El Kaide’yle mücadeleye vermesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur."

Boston Globe Hamas ile El Fetih arasında süren çatışmaların Filistin halkına büyük zarar verdiğini vurguluyor. Hamas’ın Gazze’de, El Fetih’in ise Batı Şeria’da denetimi ele geçirdiğini kaydeden gazete, Filistin hareketindeki bu bölünmenin, bağımsız Filistin devleti düşüncesi önündeki en büyük engel haline geldiğini belirtiyor. Yazı özetle şöyle:

"Hamas ve El Fetih arasındaki iç savaş ve buna bağlı olarak Gazze ile Barı Şeria arasında yaşanan bölünme, Filistin tarafında barış yapacak bir partner olmadığını savunan İsraillileri haklı çıkartacak bir gelişme. İran’ın Hamas üzerindeki etkisinden ve kendi ülkelerindeki İslamcı akımlardan korkan Sünni Arap yönetimleri de Filistinliler arasındaki bu çatışmada tarafsız kalmakta zorlanacaktır. Kısacası Gazze’deki iç savaş sadece çatışan tarafları değil, İsrail’i, Arap ülkelerini ve hatta Amerika’yı da tehdit ediyor. Dolayısıyla Gazze’deki bu çılgınlığın sona ermesi konusunda herkese bir sorumluluk düşüyor."

Christian Science Monitor gazetesi Nicholas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından Fransa’daki sosyal refah devleti anlayışında kapsamlı bir reform beklendiğini vurguluyor. Genel seçimlerin ilk turunda da Sarkozy’nin partisi olan Halk Hareketi Birliği’nin büyük bir başarı kazandığını hatırlatan gazete, Fransa’da reformlar için uygun bir ortam oluştuğunu yazıyor.

"Asıl büyük kavga üniversite ve çalışma hayatına ilişkin reformlar konusunda yaşanacak ve hem öğrenciler hem de işçiler büyük bir direnç gösterecek. Geçmişte de sokak gösterileri ve grevler nedeniyle reform girişimleri başarıya ulaşamamıştı. Ancak daha önce İçişleri Bakanlığı yapan Sarkozy, Chirac’ın aksine sokak eylemlerinden korkan birisi değil. Artık Fransa’nın hem kendi vatandaşlarına hem de reforma direnen diğer Avrupa ülkelerine değişimin mümkün olduğunu gösterme zamanıdır."

Los Angeles Times Başkan Bush’un, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından gündeme getirilen Azerbaycan’a füze savunma kalkanı konulması önerisine olumsuz cevap vermesini eleştiriyor. Gazete, Rusya olmadan İran’ın nükleer programına karşı yaptırım uygulanmasının bir anlam taşımadığı görüşüne yer veriyor.

"Şahinler, önemli bir noktayı gözden kaçırıyor. Büyük bir hevesle savundukları füze savunma sistemi hala çalışmıyor ve ne zaman çalışabilir hale geleceği de bilinmiyor. Ayrıca bu füze savunma sisteminin hedefi olan İran’ın nükleer başlıklı füzeleri de henüz ortada yok ve ne zaman üretilecekleri de bilinmiyor. Ancak Rusya ile daha sağlıklı ve verimli bir ilişki kapısı açılmış durumda ve bu kapı muhtemelen uzun bir süre açık kalmayacak. Putin’e boyun eğmek ve taviz vermek doğru bir davranış olmaz ama onu reddetmek de aptalca olur."
XS
SM
MD
LG