Erişilebilirlik

Almanya'da Göç Yasasına Onay


Almanya’da göç ve yabancılar yasasında kapsamlı değişiklikler öngören yasa paketi, Federal Meclis tarafından kabuledildi. Yeni yasa göçmen derneklerinin sert eleştirilerine uğramıştı.

Almanya’da uzun pazarlıklar sonrası koalisyon ortakları Hristiyan Birlik partileri ve Sosyal Demokratlar, Göç Yasası’nda öngörülen değişiklikler ve oturma iznine ilişkin yeni düzenlemeler konusunda anlaşmıştı. 500 sayfalık yasa paketinde öne çıkan maddeleri uzun yıllardır bu ülkede yaşayan sığınmacılarla, evlenerek Almanya’ya gelen eşlerin durumları oluşturuyor.

Tasarıya göre Almanya’da en az sekiz yıl yaşamış olan sığınmacılar kalma hakkı elde ediyorlar. Sığınmacıların aileleri de buradaysa bu süre altı yıl olarak belirlendi. Ancak ön koşul, sözkonusu kişilerin 2009 yılı sonuna kadar bir iş bulmaları. Ayrıca sığınmacılara bundan sonra farklı sosyal haklar da tanınmıyor.

Almanya’da sığınmacı konumundaki insanların sayısı 180 bin civarında. İş bulmayı başaramayanların 2009 sonrasında ülkeyi terk etmek durumunda kalmaları eleştiri noktalarından birini oluşturuyor.

Diğer konu ise evlilik yoluyla Almanya’ya gelenler için getirilecek düzenlemeler. Zorunlu evlilikleri engellemek amacıyla yasa aile birleşiminde eşin en az 18 yaşında olmasını ve temel düzeyde Almanca bilgisine sahip olması talep ediyor. Yeni yasada geçim koşulu da aranıyor. Eğer aile birleşimini yapan çifte vatandaş ise ve geçim sıkıntısı içindeyse bu durumda, aile birleşimlerini gelin veya damadın bulunduğu ülkede yapmaları öneriliyor. Sadece Alman vatandaşı ise bu kez de gelin veya damadın bulunduğu ülkenin dilini bilip bilmediği sorusu gündeme getiriliyor.

Eğer, evlenen Alman vatandaşının ana dili Almanca dışında bir dilse o dilin konuşulduğu ülkede aile birleşimi yapılması öneriliyor. Yeni uygulama ile 29 yaş altı gençlerde Alman vatandaşlığına geçiş ön koşulu olarak "geçimini temin etmek" şartı aranıyor.

Bu yeni yasal düzenlemeler çeşitli dernek ve kuruluşlar tarafından haftalardır eleştiri bombardımanına tutuyorlar. Nitekim hükümet tarafından düzenlenen Entegrasyon Zirvesine katılan tüm kuruluş, dernek ve şahıslar, Başbakan Merkel’e yazdıkları açık mektupla, yapılan zirvenin, kurulan komisyonların, şimdiye kadar ki tüm çalışmalarının bu yasa ile anlam ve amacını yitirdiğini belirttiler. Dernekler şimdi Anaysa Mahkemesine başvurmayı ve yasayı durdurmayı amaçlıyorlar.

Bugün Parlamento tarafından onaylanan yasa Federal Konsey’de 6 Temmuz’da oya sunulacak ve 15 Temmuz’da da yürürlüğe girecek.

XS
SM
MD
LG