Erişilebilirlik

Fransa Müzakereleri Yavaşlatmaktan Yana


Fransa, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında devam eden müzakereleri yavaşlatmakta kararlı. Bir haftadan beri Fransa’nın, 26 Haziran’da açılması beklenen üç başlığa karşı olduğu iddiaları ortaya atılırken, iddia Fransa’nın Avrupa’dan sorumlu Bakanı Jean Pierre Jouyet ve komisyonda görevli Fransız diplomatlar tarafından doğrulandı. Avrupa Birliği’nin motor ülkesi Fransa, Türkiye ile para birliğini konuşmamakta kararlı.

Fransa ve Avrupa Birliği arasında Türkiye konusunda çıkabilecek kriz beklentileri, Fransa’nın Avrupa’dan sorumlu bakanı sol eğilimli Jean Pierre Jouyet’nin açıklamalarıyla somutlaştı. France İnter radyosuna konuk olan Jouyet, Fransa’nın Avrupalı partnerlerini ‘Türkiye ile açılacak bazı başlıklara karşı çıkabileceği’ konusunda resmen uyardığını açıkladı.

Fransa’nın, zirvenin hemen ardından gündeme gelecek ‘Ekonomi ve Para Birliği’, ‘İstatistik’ ve ‘Mali Kontrol’ başlıklarının açılıp açılmayacağı konusundaki tavrı merak ediliyordu. Bir haftadır diplomasi kulislerinde yankılanan Fransa’nın ‘Ekonomi ve Para Birliği’ başlığına karşı çıkacağı söylentilerini doğrulayan Bakan Jouyet, “Açılacak başlıkların tipi ve sayısı konusunda tavrımızı Haziran ayı sonuna kadar netleştireceğiz. Ama Türkiye ile müzakereler hiçbir şey değişmemiş gibi devam etmeyecek” diye konuştu.

Reuters’a açıklama yapan bir AB diplomatı ise, “Sarkozy’nin müzakereleri şimdilik durdurmayacağı açıklamasının üç başlığın da açılacağı anlamına gelmediği uyarısında bulundu. Maddelere ilişkin tartışmanın devam ettiğini belirten diplomat “Ama kesin olan bir şey var ki, müzakereler teker teker başlıkların açılması şeklinde gidecek” dedi. Diplomat, ekonomi ve para birliğine ilişkin kurumsal düzenlemeleri içeren başlığın görüşülmesinden yana olmadıklarını da belirterek, “Türkiye’nin Euro sistemine geçmesi ve Merkez Bankası’nı Avrupa Merkez Bankasına göre uydurması bugünün konusu değil. Bu başlık ancak bir üyelik vizyonu ortaya çıkarsa anlam ifade eder” dedi.

Öte yandan Fransa’nın bu tavrına karşı çıkan başta İngiltere olmak üzere bazı Avrupa Birliği üyesi ülkeler ise, Türkiye ile müzakerelerin zaten üyelik amaçlı yürütüldüğünü, başlığın ele alınmasının önünde bir engel olmadığını dile getiriyorlar. Fransız medyasına yansıyan haberlere göre, Fransa’nın, Haziran zirvesini Anayasa zirvesi yapmak istemesi ve Türkiye konusunun Aralık’taki zirvede gündeme gelmesini istemesine rağmen, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Türkiye konusunu gündeme getirmesi bekleniyor. Bir diplomatın Fransız gazetelerinde yer alan açıklamasına göre, Blair zirvenin ‘Kurumsal reformlar’ bölümünde Türkiye konusunu da gündeme getirecek ve Türkiye ile önemli müzakere başlıklarının sürdürülmesi de dahil, öngörülen müzakerelerin devam etmesini istedikleri görüşünü savunacak.

Bütün bu gelişmeler karşısında AB dönem Başkanı Almanya, İngiltere ve Fransa arasında görüş ayrılığı çıkması riski karşısında tedirgin. AB’nin diğer motor ülkesi Almanya, başlıklar konusunun zirvenin ardından toplanacak AB büyükelçileri tarafından gündeme alınmasını istiyor.

Bu güne kadar Türkiye ile Avrupa Birliği arasında ele alınacak 35 başlıktan yalnızca "Bilim ve Araştırma" başlığı görüşülerek kapatıldı. Mart ayında ise ikinci başlık olan “Endüstri ve Sanayi” başlığı açıldı. Ancak, Aralık 2006 zirvesinde üye ülkeler, Kıbrıs ile yaşanan Türk limanlarının Kıbrıs gemi ve uçaklarına açılmasına ilişkin protokole uyulmaması nedeniyle yaşanan kriz sonunda 8 önemli başlığın dondurulması ve Türkiye protokolün gereklerini yerine getirmeden hiçbir başlığın kapatılmaması kararı almıştı. Her başlığın açılış ve kapanışı ancak üye ülkelerin tümünün oy birliği ile mümkün oluyor.
XS
SM
MD
LG