Erişilebilirlik

İtalya Dışişleri Bakanı Ankara'da


İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, Türkiye’nin Kuzey Irak’a olası bir sınır ötesi operasyonunun bölgedeki mevcut gerilimi tırmandıracağını belirterek, operasyona karşı olduğunu söyledi. D’Alema, Türkiye’nin sınırının ihlal edilmesini de hoş görmeyeceğini, terörle mücadelede uluslararası mekanizmaların daha etkin çalışmasını istedi.

İki günlük resmi bir ziyaret için Ankara’ya gelen İtalya Dışişleri Bakanı Massimo D’Alema, Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve CHP lideri Deniz Baykal ile de bir araya geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, başbakanlığı döneminde PKK lideri Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmediği için Türk kamuoyunda olumsuz bir imaja sahip D’Alema, görüşmelerinde Türkiye’nin terörle mücadelesine destek mesajı verdi. Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon konusunda Türkiye’de yaşanan tartışmaları yakından izlediğini görüşmelerinde özellikle gündeme getiren D’Alema’nın, olası bir operasyona olumlu bakmadığını da açıkça dile getirdiği öğrenildi. Nitekim, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le düzenlediği ortak basın toplantısında operasyonun bölgedeki mevcut gerilimi tırmandıracağına dikkat çeken D’Alema, Türkiye’nin gerilimi dindirmeye dönük yapıcı adımlar atmasını istedi. İtalya’nın PKK’ya silah sattığı iddialarını yalanlayan D’Alema, İtalyan Anayasası gereğince 1998’te PKK lideri Abdullah Öcalan’ı Türkiye’ye iade etmediğini söyledi. O zaman Türkiye’de idam cezası olduğunu ve İtalyan Anayasası’nın idam cezası olan bir ülkeye iadeye karşı çıktığını anlatan D’Alema, anayasaya göre hareket ettiği için kendini suçlu hissetmediğini kaydetti.

Görüşmelerinde Ankara’ya ziyaretinin temel amacını Türkiye’nin AB üyeliğine tam destek vermek olarak anlatan D’Alema’nın, ay sonunda Almanya’nın dönem başkanlığında Türkiye ile üç müzakere başlığında daha müzakerelerin açılması için yoğun çaba sarfettiklerini dile getirdiği öğrenildi. Dışişleri Bakanı Gül’den, Ankara’nın Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkındaki kaygılarını dinleyen D’Alema’nın, “Siz, Sarkozy’e değil, Türkiye-AB ilişkilerinin gücüne bakın” tavsiyesinde bulunduğu kaydedildi. D’Alema, görüşmelerinde Kıbrıs sorununun AB değil de BM çatısı altında çözülmesi gerektiğine de vurgu yaptı ve bu konuda birlik üyelerini ikna peşinde olduklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG