Erişilebilirlik

'Sarkozy G8 Toplantısında Sarhoştu' İddiası


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ilk dış toplantısında kameralara kötü yakalandı. Belçika Televizyonu RTBF tarafından Almanya’nın Heiligendamm kentinde yapılan G8 toplantısına katılan Nicolas Sarkozy’nin sarhoş olduğu iddiaları ortaya atıldı. Haberin ardından Sarkozy’nin görüntüleri internet ortamında hızla yayılınca, ülkede “Sarkozy sarhoş” dedikoduları hızla yayıldı.

Belçika Televizyonu RTBF Grubuna ait, TV1 ve TV2 tarafından ilk kez yayınlanan görüntüler, kısa sürede internet ortamında bütün dünyaya yayıldı.

Bu görüntüleri yayınlayan Belçika televizyonunun spikeri, yayın gerekçesini, “Sarkozy’nin Perşembe akşamı zirve dolayısıyla düzenlediği basın toplantısının giriş bölümünü size gösterme arzumun önüne geçemedim. Sarkozy, görüntülerde Meslektaşı Putin ile yaptığı görüşmeden çıkıyor ve göründüğü kadarıyla görüşmede sadece su içmemiş...”

Videoda, Rus meslektaşı Viladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından basın toplantısına yarım saat geciken Sarkozy, ekranların karşısına geçerken gecikmeden dolayı özür diliyor ve gülerek Putin ile yaptığı görüşmenin beklenenden uzun sürmesi nedeniyle geciktiğini belirtiyor.

Sarkozy, basın toplantısında hiçbir ön açıklama yapmadan “Şimdi ne yapmamı istiyorsunuz, sorunuz varsa soruları yanıtlayayım” diyerek, topu gazetecilere atıyor.

Belçika televizyonunun, bu haberin ardından, basın toplantısının ilgili bölümüne ilişkin görüntüsüne ait 70’i aşkın video, bir anda You Tube’un Fransa ayağı Daily Motion üzerinden yayınlanmaya başladı. Görüntüler, yayınlandığı dört gün boyunca, bütün dünyadan 682 bin kişi tarafından izlendi. Görüntüyü izleyen internet izleyicileri “Putin’in Sarkozy’yi votka ile sarhoş ettiği” yorumlarını yaptılar ve yeni Cumhurbaşkanına da “Sarkoholic”, “Vodka Sarkoff”, “Sarhoş Sarko” isimlerini taktılar. İnternet üzerinden dünyaya yayılan iddiaların önünü kesmek için Sarkozy’nin ekibi atağa geçerek basın toplantısının kalan bölümünü gösteren yeni bir video yayınlandı ve Sarkozy’nin toplantı boyunca sarhoş değil ‘yorgun’ olduğu iddia edildi.

Belçika televizyonlarında yer alan görüntü Fransız televizyonlarında aynı yeri bulamadı. Dünyada kopan dedikoduya kulaklarını kapatamayan Liberation Gazetesi, görüntülerin sansür edildiğini belirterek, artık internet üzerinden dört gündür bütün dünyaya ulaşan bir görüntüye yer vermeyi kararlaştırdıklarını belirtti. Olayı, İnternet yorumcularının “Fransa sonunda Boris Yetlsin’ini buldu!” yorumuyla veren gazete, internet sayesinde sansür duvarlarının aşıldığının altını çizdi.

XS
SM
MD
LG