Erişilebilirlik

Belçika Meclisi’ne Tek Türk


Belçika’da yapılan genel seçimden sonra Başbakan Guy Verhofstadt yenilgiyi kabul ederek istifasını Krala sundu.

Muhalefetteki Hıristiyan Demokratlar, yüzde 30 oyla, seçimden birinci parti olarak çıktı.

Hıristiyan Demokrat Parti lideri Yves Leterme’nin Başbakan olması bekleniyor.

Leterme özellikle kuzeydeki Valonlar olmak üzere, bölgelere daha geniş özerklik tanımak istediğini söylüyor. Bazı Fransızca konuşanlar ise, Flamanların ülkeyi bölmesinden kuşku duyuyor.

Dil ve kültür farkları yüzünden koalisyon hükümeti kurulmasının zaman alacağını belirtiyor.

Bu arada Türk asılı bir adayın milletvekili seçildiği açıklandı.

Belçika’daki siyasi tabloyu derinden etkileyen ve yeni dengeleri beraberinde getiren 10 Haziran seçimleri Türk kökenli adaylar açısından hezimetle sonuçlandı. İddialı adayların partilerinin oy kayıpları ve oy bölünmesi Türk kökenli adaylara Federal Meclis ve Senato yolunu kapattı.

Milletvekilliği ve senatörlük için aday gösterilen 36 Türk kökenli adaydan sadece biri ipi göğüsledi. Seçimlere Flaman Yeşiller’den(GROEN) katılan Meyrem Almacı liste başı olmasının verdiği avantajla ve partisinin yüzde 5’lik barajı aşmasıyla seçilmeyi başardı.

Bir önceki seçimlerde de milletvekilliğini kıl payı kaçıran Sosyalist Parti (PS) adayı Emir Kır bu seçimlerde de benzer bir manzarayla karşılaştı. Aldığı 11.956 tercih oyuyla başarılı bir performans sergileyen Kır, partisinin Brüksel bölgesinde bir koltuk kaybetmesi nedeniyle Meclis’e girme şansını kaybetti. Flaman sosyalistlerin (SP.A) adayı Fatma Pehlivan ise tam bir hayal kırıklığı yaşadı. 12.677 tercihli oy alan Pehlivan, partisinin kendi bölgesinden sadece 3 koltuk kazanması ve tercih oylarının yetersiz kalması nedeniyle seçilemedi.

Türk kökenli adaylar arasında oyların bölünmesi de alınan sonuçlarda etkili oldu.

Senato’ya da beklendiği gibi Türk kökenli aday giremedi. 750.000 gibi elde edilmesi çok zor bir oy oranına ulaşan CD&V’nin Başbakan adayı Yves Leterme’in yanı sıra, 50.000 tercih oyunu geçen çok sayıda ismin bulunması, Türk kökenli adayların seçilme şansını baştan yok etti.

Seçim sonuçları sağ eğilimli partilerin liderliğini de ortaya koydu. Hristiyan Demokratlar (CD&V/N-VA), Flaman bölgesinde oyların yüzde 30’unu alıp 30 milletvekili çıkarırken son hükümet ortakları Flaman liberaller (VLD) ve Flaman sosyalistler (SP.A), büyük oy kaybına uğadılar. Irkçı parti Vlaams Belang ise önemli bir artış kaydedemedi. Bu seçimler Flaman Yeşiller’in de dört yıl aradan sonra 4 sandalyeyle Meclis’e dönemelerine olanak verdi. Frankofon kanatta da Sosyalist Parti’nin (PS) hegemonyası son buldu. Brüksel’de birinci parti olan liberaller (MR), Valon bölgesinde de durumu eşitledi ve toplamda 23 Milletvekili çıkararak, 20 vekil çıkaran sosyalistleri geride bıraktı En büyük yükselişi ise Yeşiller (ECOLO) kaydetti.

Seçim sonuçları 8 yıldır başbakan olarak görev yapan Guy Verhofstadt’ın döneminin kapanması anlamını da taşıyor. Verhofstadt, Belçika Kralı Albert II’ye istifasını sundu. Bu aşamadan sonra Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine sıcak bakmayan Yves Leterme’in Kral tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor. Daha önceki döenmlerde olduğu gibi koalisyonla yönetilecek olan Belçika’da hükümetin renginin ne olacağı ise önümüzdeki günlerde yürütülecek pazarlıklar sonrasında belirlenecek.

XS
SM
MD
LG