Erişilebilirlik

'Atlantis' Uzay İstasyonuyla Buluşacak


Amerikan uzay dolmuşu Atlantis'in dün (Cuma) akşam Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden başlayan yolculuğu olaysız olarak devam ediyor.

Atlantis'in bu uçuşu Mart ayında yapması gerekiyordu ancak fırlatma işlemi için rampada bekleyen aracın dev yakıt tankı Mart ayında Florida'da yaşanan bir fırtına sırasında yağan dolu nedeniyle hasar görmüş ve uçuş ertelenmişti.

Atlantis'in yarın (Pazar) dünya çevresinde yörüngede bulunan Uluslararası Uzay İstasyonuna yaklaşması ve kenetlenmesi bekleniyor. Atlantis'te bulunan sekiz astronot, istasyonun genişletilmesi için kullanılacak malzeme ve iki güneş panelini istasyona aktaracak.

Astronotlar 11 gün sürecek bu uçuş sırasında üç uzay yürüyüşü yaparak yeni parçaları uzay istasyonuna ekleyecek ve şu anda kullanılan güneş panellerinden birini içeri alacak.

Altı aydır uzay istasyonunda bulunan Hint asıllı Amerikalı kadın astronot Sunita Williams, Atlantis'le dünyaya dönecek ve Atlantis'te astronotlardan Clayton Anderson, Williams'ın yerini alacak.

Atlantis mürettabatı bugünü, yarınki kenetlenme için hazırlık ve Atlantis'in dış yüzünde dünkü fırlatma işlemi sırasında bir hasar meydana gelip gelmediğini araştırmakla geçiriyor.

Aracın alt yüzündeki ısı yalıtım tabakasından küçük bir parçanın fırlatma işlemi sırasında koparak düştüğü görüldü. Ancak Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) yetkilileri bunun uçuş ve aracın yeryüzüne dönüşü sırasında bir sorun yaratacağını sanmadıklarını söyledi.

2003 yılında Colombia uzay dolmuşu, yalıtım malzemesinden bir parçanın kopmuş olması nedeniyle yeryüzüne dönüş sırasında yanarak parçalanmış ve yedi astronot ölmüştü.

XS
SM
MD
LG