Erişilebilirlik

8 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times Kuzey Irak’a bir operasyon yapmanın Türkiye’ye sadece felaket getireceğini savunuyor. Bush yönetiminin Türkiye’yi bu konuda uyardığını belirten gazete, Türkiye’nin yapacağı bir harekatın Araplarda tepkiye yol açacağını, Avrupa Birliği’ne üyelik umutlarını tamamen bitireceğini ve Türk demokrasisine zarar vereceğini iddia ediyor.

"Türkiye’nin PKK’yla olan kavgası Irak içindeki diğer kavga ve rekabetlerden bağımsız düşünülemez. Bunların arasındaki en önemlisi ise, zengin petrol kaynaklarına sahip olan Kerkük konusunda Kürtler, Araplar ve Türkmenler arasında yaşanan kavga. Türkiye, kendi sınırlarındaki yarı bağımsız bir Kürt devletinin Türkiye’deki 15 milyon Kürdün bağımsızlık veya özerklik talebine yol açmasından kaygı duyuyor. Olası bir müdahaleyi durdurmak için dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın veya Savunma Bakanı Robert Gates’in uyarılarından daha fazlası gerekiyor. Türk liderler, Irak’a yapılacak kapsamlı bir askeri harekatın bölgesel savaşlara ve Türkiye açısından PKK’nın neden olabileceğinden çok daha fazla zarara yol açacağını anlamalıdır."

Christian Science Monitor de Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı bir operasyon yapmasının Türkiye açısından siyasi riskler taşıdığı yorumunda bulunuyor. Scott Peterson imzalı haberde, Türk ordusunun Irak’a girdiği yönündeki haberlerin Amerika’ya ve Iraklı Kürtlere yönelik bir uyarı olduğu görüşüne de yer veriliyor.

"Gelecek ay yapılacak seçimler öncesinde yaşanan şiddet olayları, genellikle birbiriyle geçinemeyen iktidardaki AKP ile Türk ordusunun Kuzey Irak’a düzenlenecek bir operasyonun yol açacağı stratejik sorunların yanı sıra kamuoyunun bu yöndeki beklentisini de göz önüne almasına neden oluyor. PKK saldırılarında ölenlerin sayısının artması, Ankara’yı harekete geçmeye zorluyor. Iraklı Kürtlerin, özellikle de Mesut Barzani’nin PKK’yı Türkiye’ye baskı yapmak amacıyla kullandığı yorumları da yapılıyor. Türkiye’nin Kerkük’ün Kürt denetimine geçmesini önlemek için harekete geçebileceği yönündeki açıklamalar nedeniyle, Barzani de Güneydoğu Anadolu’da misilleme yapabileceklerini söylemişti."

USA Today göçmenlik tasarısının bir af olarak sunulmasının hiçbir rasyonel gerekçesi olmadığını savunuyor. Ancak gazete, tasarıya karşı çıkanların oluşturdukları korku havasının etkili olduğunu belirtiyor.

"Tasarıya karşı çıkanlar daha meşru bir hedefe yönelmelidir. Yapılacak reformla milyonlarca yeni kaçak göçmenin daha Amerika’ya gelmesini önleyecek mekanizmaların oluşmasını sağlamaya çalışmalıdır. Eğer federal hükümet işi yeterince sıkı tutarsa, hem sınırların hem de kaçak işçi çalıştıran işyerlerinin denetimi sağlanabilir. Ancak şu anda Amerika’da bulunan 12 milyon kaçak göçmeni sınır dışı etmenin zamanı çoktan geçti. Mevcut durumun sürdürülmesi ise sadece sessiz bir af anlamına gelmektedir."

Boston Globe ise kök hücre araştırmaları önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunuyor. Gazete, araştırmalarda insan embriyosu kullanılmasına getirilen yasağın kaldırılmasını istiyor.

"Nisan ayında Kongre’de yapılan oylamanın sonuçları, Başkan Bush’un vetosunu aşmaya yetmiyor. Yapılan araştırmalar ise, cesaret verici bir biçimde ilerliyor. Ancak yine de bilim insanlarının kök hücrelerin bütün insanlığın yararına kullanılmasını sağlayacak federal kaynaklara sahip olabilmesi için yeni yönetimi beklemesi gerekecek."

XS
SM
MD
LG