Erişilebilirlik

G8 Zirvesi Sona Erdi


Sekizler Grubu liderleri, Afrika’ya AIDS, malerya ve diğer hastalıklarla mücadele için 60 milyar dolar yardım kararı aldı.

Karar, bugün Almanya’nın Heiligendam kasabasında düzenlenen Sekizler Grubu zirvesinin kapanış oturumunda alındı.

Amerika, yardımın 30 milyar dolarını karşılama sözü verdi.

Afrika ülkeleri adına konuşan Gana Cumhurbaşkanı John Kofour, Afrika’daki hükümetlerin yardım yapan ülkelerin yolsuzlukla mücadele ve reform konusundaki beklentilerini yerine getirmeye kararlı olduklarını söyledi.

G8 ülkelerinin son zirve gününe Mısır, Gana, Cezayir, Nijerya, Etiyopya ve Güney Afrika Cumhuriyeti hükümet ve devlet başkanları da iştirak etti. Ev sahibi Almanya’nın Başbakanı Merkel’in girişimi ile bu zirvenin ana konularından biri Afrika politikaları olmuştu. İki yıl önce İskoçya’da gerçekleşen G8 zirvesi Afrika için yeni bir dönemin başlangıcı ilan edilmiş, toplam 14 Afrika ülkesininin borçlarının silinmesi ve yardımların iki kat arttırılması gibi kararlar alınmıştı. Ancak bunların çoğunun sadece kağıtta kalması sonrasında Merkel, bu kez daha gerçekci ve somut kararları hedefledi. Merkel, ‘’G8 ülkeleri adına zorunluluklarımızın bilincinde olduğumuzu ve verdiğimiz sözleri tutmak istediğimizi söyledik ve tutacağız’’ diye konuştu. Heiligendamm’daki müzakerelerde Afrika’yı etkileyen AIDS, sıtma ve tüberküloz hastalıklarına karşı mücadele amacıyla toplam 60 milyar dolar yardım yapılması kararı çıktı. Bu paranın yarısını ABD, diğer yarısını da öteki G8 ülkeleri verecek. Delegasyonlardan sızan haberlere göre, katkının paylaşım oranını Amerikan Başkanı Bush kendisi önerdi.

Bu arada Başkan Bush, zirvenin bugün sabahki ilk oturumuna hafif bir rahatsızlık nedeniyle katılmadı.

İlgili kamuoyu ve G8 buluşmasını izleyen gazetecilere göre, zirvede en önemli başarı ise iklim koruma konusunda sağlanan uzlaşma oldu. Buna göre, sera etkisine neden olan tehlikeli gazların salınımı 2050 yılına kadar yarı yarıya azaltılacak. Bu konudaki anlaşmanın BM çerçevesinde oluşturulması ve 2009 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel bu gelişmeyi bir “zafer” olarak nitelendirdi. Yıllardan beri etkin bir iklim koruma paketi oluşturulmaya çalışıldığı dikkat alındığında, elde edilen sonuç, geçmiş yıllardakilerden daha olumlu gibi gözüküyor. Ancak çevre örgütleri varılan uzlaşmadan pek memnun değil. Greenpeace, sonuç bildirgesinde sera gazı salınımınıyla bağlantılı somut bir sayı tanımlanmamasını eleştiriyor.

Öte yandan zirvenin sürpriz bir gelişmesi ise ABD ile Rusya arasındaki füze savar sistemlerinin yarattığı gerginlikte Rusya Devlet Başkanı Putin’in Azarbeycan’da Amerika ile işbirliği önerisi oldu. Gözlemciler Amerikan Başkanı Bush’un bunu reddetmemesi de yine Merkel’in yarattığı yumuşak ortamın ürünü olarak yorumluyorlar.

Bu arada günlerdir süren protesto gösterileri bugün sona erdi. Küreselleşme karşıtları zirvenin gerçekleştiği bölgenin yakınında kurdukları çadır kamplarını terk ettiler, yapılan gösterilerde çok sayıda kişi yaralanmış, 200’den fazla protestocu da tutuklanmıştı.
Zirve heyetleri de akşam saatlerinde Heilgendamm’dan ayrıldı. Böylece haftalardır Almanya’da nefesleri tutturan G8 Zirvesi sona erdi, ülke şimdi zirvenin hem politik hemde mali bilançosunu çıkarmaya hazırlanıyor.


XS
SM
MD
LG