Erişilebilirlik

Kitlesel Eylem Çağrısı


Genelkurmay Başkanlığı, İnternet sitesine koyduğu bir açıklama ile Türk halkını teröre karşı ‘kitlesel’ eyleme çağırdı. Açıklamanın, Siirt-Şirvan karayoluna PKK tarafından yerleştirildiği tespit edilen bombanın patlamasıyla dört askerin hayatını kaybetmesinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Ankara’da TSK’nın kuzey Irak’a karşı askeri operasyona girişip girişmeyeceğine ilişkin tartışmalar sürerken, son günlerde artan terör olaylarına karşı Genelkurmay Başkanlığı halkın daha aktif olmasını istedi. Genelkurmayın yazılı açıklama ile kamuoyuna duyurduğu bu isteğin arkasında ilk olarak 4 Haziran Pazartesi günü Tunceli Pülümür’deki Jandarma Karakolu’na PKK tarafından düzenlenen ve yedi askerin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olay rol oynadı. Bu olayın hemen ardından 7 Haziran günü Siirt-Şirvan karayoluna PKK tarafından yerleştirilen bombanın patlamasıyla dört asker daha hayatını kaybetti. Sıklaşan terör saldırılarını değerlendiren Genelkurmay Başkanlığı, teröre karşı Türk halkının kitlesel tepki göstermesi gerektiği görüşünü ortaya koyan bir açıklama yaptı.

7 maddeden oluşan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın 12 Nisan’da yaptığı ve kuzey Irak’a askeri operasyonun gerektiği açıklaması hatırlatılarak, son dönemdeki terör olaylarının bu açıklamanın gerçekçi olduğunu ortaya koyduğu belirtildi. Açıklamada, terör örgütüne destek verenlerin ‘gerçek yüzünün’ görülmesinin zamanının geldiğine vurgu yapılarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin ulusal ve üniter yapısının çağdışı olduğunu düşünen bir yaklaşım ile karşı karşıya olduğu dile getirildi. TSK’nin terör saldırılarına karşı ‘gereken cevabı’ vermekte kararlı olduğunun altının çizildiği açıklamada, “TSK’nın beklentisi, bu tür terör olaylarına karşı, yüce Türk milletinin kitlesel karşı koyma refleksini göstermesidir” ifadesi dikkat çekti.

Genelkurmay’ın açıklaması Ankara’da çeşitli tepkilere yol açtı. İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan yapılan açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı’nın açıklamasıyla halkın sokağa çıkmaya kışkırtıldığı belirtilerek, “bunun büyük linç ve saldırı olaylarına neden olmasının hiç de uzak bir ihtimal olmadığı” öne sürüldü. Platform, Genelkurmay’ın açıklamasının demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları açısından ‘kabul edilemez’ olduğu görüşüne yer verildi.

Genelkurmay’ın açıklamasına hükümetteki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) üyelerinden tepki, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) ise destek geldi. AKP’li Vahit Kiler, toplumun teröre karşı koyma refleksinin zaten olduğunu belirtirken, bunun için sokaklara dökülüp bağırmanın anlamının olmayacağını söyledi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ise Genelkurmay’ın açıklamasının kanunsuzluklara teşvik gibi algılanmamasını istedi. Öymen, teröre karşı halkın tepki göstermesi ve bunu hükümetin düşünmesi gerektiğini dile getirdi.

XS
SM
MD
LG