Erişilebilirlik

'PKK'yla İlgili Kaygıları Bush'a İleteceğiz'


Geçenlerde Amerikan Kongresinden bir heyet Ankara ve İstanbul'da temaslarda bulundu. Heyet üyelerinden Temsilciler Meclisi Üyesi, North Carolina milletvekili Virginia Foxx, temasları hakkında bilgi verdi.

Foxx, PKK terör örgütü konusunda Türk yetkililerin kendisine ilettiği kaygıları Beyaz Saray'a aktaracağını, Başkan Bush'tan randevu talep ettiklerini söyledi.

Foxx, Amerikan Kongresine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıların Haziran ayında görüşüleceği yönündeki söylentiler konusunda, "ben böyle birşey duymadım" dedi.

Kongre üyesi Virginia Foxx, Barış Ornarlı'nın sorularını yanıtladı.

Virginia Foxx'la Söyleşi

Barış Ornarlı: "Sayın Foxx, geçenlerde Kongre'den bir heyetle Türkiye'ye gittiniz. Temaslarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?"

Virginia Foxx: "Türkiye Çalışma Grubu üyeleriyle Türkiye’ye gittik. Amerikan Kongresi’nde sadece dört çalışma grubu var, bunlardan biri de Türkiye’ye adanmış. Bu Amerikan Kongresi’nin Türkiye’ye ne kadar önem verdiğinin bir göstergesi. Ziyarete, üç Demokrat; üç Cumhuriyetçi Kongre üyesi katıldı. Amerika’ya gelen milletvekillerini ziyaret ettik. Ankara’dayken Başbakan, Meclis Başkanı ve Milletvekilleri olmak üzere yetkililerle görüştük. Çok başarılı bir ziyaret oldu."

BO: "Görüşmelerinizde PKK terör örgütüyle mücadele konusu gündeme geldi mi? PKK’yla mücadele ve sınır ötesi operasyon konularında ne söyleyebilirsiniz?"

VF: "Konuştuğumuz herkes PKK’yla ilgili kaygılarını dile getirdi. Bazı üyelerimiz bu sorunun farkında değildi. Herkes Türk halkının bu sorununu anlayışla karşıladı. PKK’nın bir terör örgütü olduğunu biliyoruz. Kanada’dan birileri sınırı aşıp ülkemizde terör saldırılarında bulunsa biz de aynı şekilde rahatsız olurduk. Bize anlatılan bu kaygıları Başkan Bush’a da aktaracağız. Başkanla görüşmeyi planlıyoruz ve Amerika’nın bu konuda atacağı adımları hızlandırmasını isteyeceğiz. Kongre üyeleri olarak dış politikamızdaki bütün unsurların farkında olmayabiliriz. Ama bu konuya çok önem veriyoruz ve Başkan’a bu mesajı iletmekten memnunluk duyacağız."

BO: "Başkanla görüşmeniz için bir tarih belirlendi mi?"

VF: "Başkan’ın başdanışmanı Josh Bolton’la görüştüm. Kendisi G8 zirvesine katılan Başkan Bush’la birlikte şu anda Almanya’da. Beni aradı. Ziyaretimiz hakkında kısaca bilgi verdim. Başkanla görüşmek istediğimizi bildirdim. Görüşmeye bütün heyet üyelerinin katılmasını istediğimi söyledim. Önümüzdeki hafta Washington’a döndükten sonra konuşacak ve gönüşme için tarih belirleyeceğiz."

BO: "Ermeni soykırımı iddiaları konusunda Kongreye sunulan tasarıya değinmek istiyorum. Tasarının bu ay içinde görüşülebileceği yönünde söylentiler var. Siz böyle bir duyum aldınız mı?"

VF: "Bu söylentiyi duymadım. Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Lantos’la düzenli olarak konuşuyorum. Ona bu tasarının gündeme alınmasının çok büyük bir hata olacağını söylüyorum. Kongre üyelerinin Türkiye’ye gitmeleri ve Türklerden bunun ne kadar zararlı bir tasarı olduğunu duymaları çok iyi oldu. Umudum, bu ziyarete katılan Demokratların Demokratlarla, Cumhuriyetçilerin de Cumhuriyetçilerle konuşarak tasarının kabulünün Türk-Amerikan ilişkilerine ne kadar zarar vereceğini vurgulamaları..."

BO: "Yani, Haziran ayında görüşüleceğine dair bir bilginiz yok."

VF: "Dediğim gibi, böyle bir söylenti duymadım. Tersini duydum. Amerika’da yaşayan Türkler seslerini duyurmaya başlıyor. Ne yazık ki, Demokrat Partili Meclis Başkanı Nancy Pelosi bu yönde bir söz verdi. Daha önce hiçbir Cumhuriyetçi böyle bir söz vermemişti. Cumhuriyetçi çoğunluk, bu tasarıyı engellemişti. Yapılması gereken şey, Pelosi’nin tasarının kabulünün Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zararı anlamasını sağlamak. Pelosi’nin uluslararası ilişkiler konusunda çok bilgili olduğunu sanmıyorum. Şunu anlaması gerekir: seçmenlere verilen sözler, Amerika veya Türkiye açısından önemli olan konulardan daha önemli olamaz. Bunu yapması çok yanlış olur. Zaten Suriye ziyareti ve sorumluluğu olmayan girişimleri nedeniyle çok eleştiriliyor. Pelosi, hem Meclisi Başkanı, hem Devlet Başkanı hem de Dışişleri Bakanı olamaz."

BO: "Bu tasarının kabulünün olası etkilerinden söz edebilir misiniz? Bu tasarıyı destekleyenler, tasarının kabulünün ilişkilere vereceği zararın farkında değiller mi?"

VF: "Tasarıya destek verenler, Türkiye’nin bir müttefik olarak ve dünya barışı açısından ne kadar önemli bir ülke olduğunu hiç düşünmedi. Olası sonuçlar konusunda yetkililer, şu şekilde karşılık verilecek gibi bir açıklama yapmadı. Veya Amerika’ya karşı şu veya bu taktik uygulanacak gibi bir şey yok. Ancak, Türk halkının bu konuya ne kadar önem verdiğini anlamış durumdayız. Hükümet üzerinde büyük baskı oluşur. Kongre üyelerine şunu söyledim: Onlar da bizim gibi seçmenlerin taleplerine kulak asmak zorunda. Türk halkı bu konuya büyük önem veriyor."

BO: "Sayın Foxx, çok teşekkür ediyorum."

VF: "Ben teşekkür ederim."

XS
SM
MD
LG