Erişilebilirlik

ABD Genelkurmay Başkanı Değişiyor


ABD Genelkurmay Başkanlığı görevini iki yıldır yürütmekte olan Orgeneral Peter Pace'in istifa ettiği açıklandı.

Savunma Bakanı Robert Gates, Pace'in, iki yıllık görev süresinin sona ereceği Eylül ayı sonunda emekliye ayrılacağını ve yerine, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Michael Mullen'ın atanacağını bildirdi.

Amerika'da Genelkurmay başkanları ikişer yıllık iki dönem için görev yapabiliyor. Orgeneral Pace'in görev süresinin ikinci dönem için uzatılmamasına karar verildi.

Amerika'da Genelkurmay Başkanı, bu göreve Savunma Bakanı tarafından aday gösteriliyor ve atama teklifi Başkan tarafından Senato'nun onayına sunuluyor.

Savunma Bakanlığında basın toplantısı düzenleyen Bakan Gates, Orgeneral Pace'in ikinci dönem için atanması konusunda Senato'da yapılması gereken görüşmelerde zorlukla karşılaşılacağını gördüğünü ve bu nedenle Pace'i, bu göreve ikinci kez atamamaya karar verdiğini söyledi. Gates, Oramiral Mullen'ın, şu andaki kuvvet komutanlarının en kıdemlisi olduğunu bildirdi.

Gözlemciler, Demokrat Parti çoğunluğunun kontrolundaki Senato'da Amerikan ordusunun Irak'taki savaşı yönetme biçimi konusunda eleştirilerin giderek arttığını hatırlatıyor ve Genelkurmay başkanlığı göreviyle ilgili kararda bu durumun etkili olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG