Erişilebilirlik

Çin'den Rabia Kadir Eleştirisi


Başkan Bush’un sürgündeki Uygur eylemci Rabia Kadir’le görüşmesi, Çin tarafından protesto edildi. Bush Rabia Kadir’le Prag’da görüşmüş ve kendisine, Çin’in Doğu Türkistan Uygur özerk bölgesinde insan hakları alanındaki çabalarından ötürü teşekkür etmişti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Pekin’de bir açıklama yaparak, Başkan Bush’u Çin’in iç işlerine karıştığı için sert bir dille eleştirdi. Çin ayrıca Uygur lideri Rabia Kadir’i kınamıştı.

Şincan olarak da bilinen Doğu Türkistan, Çin’in kuzeybatısında Rusya Moğolistan ve Tibet arasında yer alıyor. Türkçe konuşan Uygur halkının çok büyük bölümü Müslüman.

Çin Doğu Türkistan’ı 1955 yılında ilhak etti. O tarihten itibaren Rabia Kadir gibi birçok Uygur vatandaşı daha geniş insan hakları için mücadeleye başladı. Bunun yanısıra daha geniş özerklik isteyenler olduğu gibi, Uygurların Çin’den tamamen bağımsız olmasını isteyenler de var. Çin bu son grubu terörist tehdit olarak görüyor.

Rabia Kadir bir zamanlar Doğu Türkistan’da hem Çinliler hem de Uygurlardan saygı gören başarılı bir iş kadını idi. Ancak insan hakları alanında faaliyetlerinden ötürü, 1999 yılında devlet sırlarını açıklama suçundan tutuklandı ve altı yıl hapis yattı. 2005 yılında serbest bırakılan Rabia Kadir Amerika’ya sürgüne gitti. Rabia Kadir’in iki oğlu geçen yıl vergi kaçakçılığı iddiasıyla yargılandı, oğullarından biri bölücülük suçundan Nisan ayında dokuz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Rabia Kadir Başkan Bush’la görüşmesinde, Çin hükümetinin oğullarına yaptığı eziyeti şikayet etti ve kendisinin insan hakları faaliyetlerinden ötürü, çocuklarının cezalandırıldığını söyledi.
XS
SM
MD
LG