Erişilebilirlik

Sarkozy'den Yeni Türkiye Stratejisi


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yüz yüze görüşeceğini ve ‘neden Türkiye’yi Avrupa Birilği’nde istemediğinin gerekçelerini anlatacağını’ açıkladı. Önce seçimleri ve Anayasa krizini aşmayı planlayan Sarkozy şimdilik Türkiye ile müzakerelerde yeni başlık açılmasına sesini çıkarmayacak ancak Türkiye düellosu, Birliğin Aralık zirvesine damgasını vuracak.

Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, göreve gelmesinin ardından Türkiye ile ilgili görüşlerini değiştirmediğini belirterek, « Hala Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını düşünüyorum. Neden karşı olduğumu ise bizzat Sayın Tayyip Erdoğan’a aktaracağım » dedi.

Sarkozy, Cumhurbaşkanı olarak ilk kez Le Figaro Gazetesi’ne, G-8 zirvesine gitmeden önce verdiği röportajda, Türkiye konusundaki görüşlerinde bir değişiklik olmadığını söyledi. AB’nin Anayasa krizinden geçtiğini ve Türkiye konusunun Anayasa ile aynı anda ele alınmasının tehlikeli olduğuna işaret eden Sarkozy, « Türkiye ile randevu Haziran’da değil Aralık’ta. Türkiye’nin Başbakanı Sayın Erdoğan ile yüz yüze tartışma konusunda anlaştık. Kendisiyle görüşüp, benim pozisyonumun kesinlikle Türkiye’ye karşı olmadığını, ancak asıl sorunun Avrupa’nın genişlemesi sorunu olduğunu anlamasını sağlayacağım. Aralık’ta Avrupa’nın kriz görmeden bu sorunu aşabileceği ancak Türkiye’nin adaylık stratejisine de artık son veren yeni bir strateji sunacağım” dedi.

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Sarkozy, 10 ve 17 Haziran’da yapılacak milletvekili seçimlerinin ardından 21-22 Haziran’da Brüksel’de toplanacak AB liderler zirvesinin de sorunsuz geçmesini istiyor. Bu nedenle 26 Haziran’da Türkiye ile 3 müzakere başlığının daha açılması kararına şimdilik karşı çıkmıyor. Ancak seçimin ve anayasa zirvesinin atlatılmasının hemen ardından harekete geçmesi beklenen Sarkozy, Aralık zirvesinden önce Erdoğan ile görüşerek yeni stratejini aktaracak, ardından Türkiye’nin üyeliği konusunda Birliğe yeni önerisini sunacak.

Bu yeni önerinin ise uzun süredir, Türkiye’ye Akdeniz Birliği çerçevesinde önemli bir rol vererek AB’den uzaklaştırılmasını içerdiği biliniyor. Bu arada Fransa gündeminde yeniden seçim var. Bir ay önce uzun bir seçim kampanyası sürecinin ardından cumhurbaşkanını seçen Fransızlar yeniden iki turlu bir seçime, bu sefer parlamentoya gönderecekleri vekilleri seçmeye hazırlanıyorlar.

Önümüzdeki 10 ve 17 Haziran tarihlerinde, 44.5 milyon Fransız seçmen , 7 bin’den fazla aday arasından 577 milletvekilini seçmek üzere sandık başına gidecek. Daha seçim kampanyasının ilk gününde yapılan anketler, Sarkozy fırtınasının yeniden eseceğinin işaretlerini veriyor. TNS Sofres tarafından yapılan bir ankete göre seçimleri yüzde 40 gibi ezici bir sonuçla Cumhurbaşkanı Sarkozy’ninpartisi Halk Hareketi Birliği’nin kazanacağı belirtiliyor.

Ankete göre, Sosyalist Parti oyların yüzde 28’ini, François Bayrou’nun « MoDem » adını verdiği yeni merkez eğilimli partisi Demokrasi Hareketi yüzde 15’ini, aşırı sağcı Le Pen’in partisi Front National ise (Ulusal Cephe) yüzde 3.5’ini alacak. Buna göre, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği Parlamentodaki üstünlüğünü artırarak koruyacak ve 400’ün üzerinde milletvekili çıkaracak.

XS
SM
MD
LG