Erişilebilirlik

6 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Türkiye’deki laiklik anlayışının bölge ülkeleri açısından bir model oluşturmasının zor olduğunu savunuyor. Michael Gerson imzalı makalede, AKP’nin İslamcı bir anlayışı değil de, çoğulcu, muhafazakar bir anlayışı hayata geçirmesi durumunda ılımlı İslam’ın bir model olabileceği vurgulanıyor.

"Bazıları, İslam’ın özünde teokratik bir anlayış olduğunu savunarak ılımlı İslam’ın bir hayal olduğunu söylüyor. Ancak, Endonezya, Bangladeş, Fas ve Türkiye’deki Müslümanlar bunun doğru olmadığını kanıtlamaya çalışıyor. Bu çabanın başarıya ulaşmasında Amerika’nın da çıkarı var. AKP’li liderleri de başörtüsünü savunmaktan çok daha büyük bir sorumluluğu var; bu sorumluluk da İslam aleminde laiklikten uzaklaşmanın çoğulculuk ve özgürlükle uyumlu olabileceğini göstermektir."

Washington Times ise Kuzey Irak’a müdahale tartışmalarının yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Tony Blankley imzalı makalede, Türk ordusunun iç politikadaki konumunu güçlendirmek amacıyla Kuzey Irak’a girebileceği öne sürülüyor ve böyle bir müdahalenin Irak’ın genelini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

"Görmek istediğimiz son şey olan Türk-Kürt savaşı çıkmak üzere. Artık Türklerden kendilerini dizginlemelerini isteyemeyiz. Amerika, dostu ve müttefiki olan Kürtlere baskı uygulayarak, Türkiye’yi PKK’lı teröristlerin Irak topraklarını kullanmasını önlemek için askeri bir işgale gerek olmadığına ikna edecek önlemler almalarını sağlamalıdır. Amerikan askerlerinin Türkiye-Irak sınırına kaydırılmasının doğru olup olmadığı konusunda ise, bölgede görev yapan askerlerimiz ve diplomatlarımız karar vermelidir. Çok kolaylıkla ve aniden tehlikeli gelişmelerin içine sürüklenebiliriz."

Christian Science Monitor Putin yönetimindeki Rusya’nın demokrasiden hızla uzaklaştığını ve Moskova’nın Batıyla ilişkilerinin gerginleştiğini vurguluyor. Kremlin’in tehditleri karşısında Batının önündeki seçenekleri değerlendiren gazete, bu konuda şu görüşlere yer veriyor.

"Sağladığı enerjiyle, İran’ın nükleer programına karşı oluşan cephedeki rolüyle ve terörle savaştaki konumuyla birlikte düşünüldüğünde, Rusya, Batı açısından sadece baskı uygulanamayacak kadar önemli bir ülkedir. Batı, baskı uyguladığında bile yapacağı protestolar ve alacağı tavırlar tek tek yapılan yanlışlara yönelik olmalıdır. Batı, ayrıca Rusya’da olup bitenlerin sadece Yeltsin dönemindeki kargaşaya veya NATO’nun Doğuya doğru genişlemesine karşı bir tepki olmadığını da anlamalıdır. Yaşananlar, Rusya’nın iç politik gelişmelerinden kaynaklanıyor. Zaten Batının ılımlı bir tepki göstermesinin nedeni de budur."

New York Times Küba’daki Guantanamo tutukevini ulusal bir utanç olarak tanımlıyor. Askeri mahkemenin iki terör zanlısıyla ilgili olarak bu tutukluları yargılama yetkisinin bulunmadığı yönündeki kararını hatırlatan gazete, Guantanamo’daki tutsakların durumuyla ilgili olarak insan haklarına ve hukuk kurallarına uygun bir düzenleme yapılmasını istiyor.

"Guantanamo kampı, Amerikan yargı sisteminin terörle savaşta ele geçirilen tutsaklarla başa çıkamayacağı gerekçesiyle oluşturuldu. Guantanamo kampı, orada tutulan yüzlerce kişinin hepsinin de tehlikeli birer terörist olduğu yalanına dayanılarak oluşturuldu. Ve bu kamp, Bush’un böylesine hukuk dışı bir sistemi kurma yetkisi bulunduğu varsayımına dayanılarak oluşturuldu. Artık, bu kamptan kurtulmanın zamanıdır."

XS
SM
MD
LG