Erişilebilirlik

Bush Rusya ve Çin'i Eleştirdi


Başkan Bush, Rusya’yı reformlarda geri adım atmak, Çin’i de siyasette açıklığa direnmekle suçladı.

Sekizler Grubu zirvesine giderken Prag’da bir konuşma yapan Bush, Rusya’nın verdiği sözleri tutmadığını ve demokratik gelişimi zorlaştırdığını söyledi.

Çinli liderlerin ülke ekonomisini, siyasi sistemi kapalı tutarak açmaya çalıştıklarını vurgulayan Bush, Amerika’nın her iki ülkeyle de görüş ayrılıklarına rağmen ilişki kurmaya devam edeceğini bildirdi.

Amerika’nın demokrasi yanlısı eylemcilerin her zaman yanında olduğunu belirten Bush, Beyaz Rusya, Küba, Burma, Sudan gibi ülkelerin rejim muhalifleriyle görüşme yapmasını buna örnek gösterdi.

Bush, Rusya’nın Amerika’nın Avrupa’da kurmayı planladığı füze savar sisteminden korkmaması gerektiğini de söyledi.

Soğuk savaşın bittiğini ve Rusya’nın artık düşman olmadığını vurgulayan Bush, Almanya’daki zirvede Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i bu konuda ikna etmeye çalışacağını bildirdi.

Almanya Şiddet Olaylarının Şokunu Yaşıyor

Almanya G8 zirvesi öncesinde yaşanan şiddetin şokunu yaşıyor ve tartışıyor. Nitekim ülkenin en önemli gazetesi Frankfurter Allgemeine Zeitung, ‚G8 karşıtı ilk gösteriler yaklaşık 1000 kişinin yaralanması ile sonuçlanıyorsa, peki zirve başladığında ne olacak?” diye soruyor. Hafta sonunda yapılan ve 40 bin göstericinin katıldığı ‚Başka bir dünya mümkün’ sloganıyla düzenlenen gösterilerde aşırı solcu guruplar emniyet güçleriyle çatışmıştı. Ardından dün ve bugün de daha küçük çaplı çatışmalar yaşandı. Şimdiye kadar 400ü polis en az 1200 kişinin yaralandığı, göz altına alınanların sayısının ise 200e yaklaştığı bildiriliyor. Almanya İçişleri Bakanlığı yarın başlayacak zirve sırasında, benzer gösterileri engellemek için yoğun güvenlik önlemleri alıyor. Zirvenin yapılacağı bölgeden 12 kilometre uzaklığında oluşturulan güvenlik hattı içinde protesto gösterileri yasaklanmış durumda, söz konusu bölge 16 bin polis ile bin 100 asker tarafından, ayrıca Almanya'nın yanı sıra ABD savaş gemileri ve uçakları tarafından da korunacak. Ancak ‘otonom’ olarak bilenen grupların, zirve alanına yönelik eylem ve gösterilerde taşkınlıklarının önümüzdeki günlerde de süreceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Bu arada Berlin eyaleti İçişleri Senatörü Ehrhart Körting şu an militan solcuların çok konuşulduğunu, ancak asıl büyük sorunun bu olmadığını savunarak, 2005 yılının Temmuz ayında İskoçya’nın Gleneagles şehrinde G8 düzenlenirken Londra’da 50 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya dikkat çekti ve ‚İslamcı Terör’ uyarısında bulundu.

Öte yandan G8 zirvesine ev sahipliği yapan Başbakan Merkel, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunun, G8 zirvesinde de ele alınacağını ve Birleşmiş Milletler´in bu bağlamdaki çabalarına destek verileceğini söyledi. Merkel, ABD’nin de dahil olduğu tüm G-8 ülkeleri ile iklim görüşmelerinin yeniden BM çatısı altında ele alınması konusunda umutları olduğunu da ifade etti.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD’nin füze kalkanı planlarına yönelik sert uyarıları G8 zirvesine daha şimdiden damgasını vuruyor. Washington yönetimi tarafından Çek Cumhuriyeti ve Polonya’da kurulmak istenen füze kalkanı projesine bugüne kadarki en sert tepkisini gösteren Putin ile başkan Bush’un yarın zirveden önce Heiligendamm’da bir araya gelmeleri ve konuyu masaya yatırmaları bekleniyor.

Zirveye Merkel, Bush ve Putin’in yanısıra, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, İngiltere Başbakanı Blair, İtalya Başbakanı Prodi, Japonya Devlet Başkanı Abe, Kanada Başbakanı Harper katılacak.

XS
SM
MD
LG