Erişilebilirlik

'ABD İkilem İçinde'


PKK terör örgütünün saldırılarını arttırdığı bir dönemde, Türkiye'de sınır ötesi operasyon düzenlenmesi için yapılan çağrılar yoğunlaşıyor.

Hafta sonunda konuyla ilgili olarak önemli gelişmeler yaşandı.

Türk Askerlerine Taciz

Süleymaniye’de görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarına Kürt peşmergelerin sözlü tacizde bulunup silah doğrulttuklarının öğrenilmesi, gerginliğin artmasına neden oldu.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Ankara Temsilcisi Behruz Galili, Genelkurmay Başkanlığı'nın duyurduğu Türk askerine peşmergenin silah çekmesi olayının 'yanlışlıkla' olduğunu belirtti ve "Amacımız asla Türk askerini taciz etmek olamaz. Gerilimi büyütmek yanlış olur" dedi.

Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü de, Türk askerinin Kürt güvenlik birimleriyle koordineli çalışmadığını savundu ve peşmergelerin durdurdukları kişilerin Türk askeri olduğunu bilmediklerini, bunu fark edince askerlerden özür dilendiğini söyledi.

'PKK Mevzileri Bombalandı'

Irak'ın kuzeyindeki özerk Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani, Türk askerlerinin Pazar günü PKK mevzilerini topçu ateşine tuttuğunu açıkladı.

Ancak Barzani, askerlerin Irak topraklarına girmediklerini bildirdi.

Gates'den İtidal Çağrısı

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'nin, PKK'nın terör eylemlerine karşı kuzey Irak'a kuvvet gönderme konusunda ihtiyatlı davranması çağrısında bulundu.

Asya bölgesiyle ilgili bir güvenlik konferansına katılmak üzere Singapur'da bulunan Gates, dün gazetecilerle konuşurken, Türkiye'nin, Irak'tan sınırı geçerek saldırı düzenleyen teröristlerle ilgili kaygılarını anlayışla karşıladığını söyledi. Ancak Amerika Savunma Bakanı, Türkiye'ye Irak'ın kuzeyinde tek yanlı askeri operasyon düzenlememesi için çağrıda bulundu ve Washington'un, terör sorununu kendi toprakları içinde kontrol altına alması için Türkiye'yle birlikte çalışmak istediğini belirtti.

Rice: 'PKK Konusunda Çok Kaygılıyız'

Cumartesi günü, Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da, PKK terör örgütünün Irak topraklarını kullanarak Türkiye'ye saldırı düzenlemesi konusunda çok kaygılı olduklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Rice, Türkiye - Irak sınırında herhengi bir ihtilaf yaşanmasının Irak'ın istikrarı açısından faydalı olmayacağını belirtti. Rice, Irak topraklarının terör faaliyetleri için kullanılmamasında herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti ve bu konuyu çok ciddiye aldıklarını vurguladı.

Amerika Dışişleri Bakanı, Türkiye'yle bu konuda yakın temas içinde olduklarını, bu sorunun çözülmesi için çalıştıklarını ifade etti.

Maliki'den Sınır Ötesi Operasyon Uyarısı

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Türkiye'yi sınır ötesi operasyon konusunda uyardı. El Maliki, Irak'ın göreceli olarak barış içinde olan Kürt bölgesinin savaş alanına dönmesine izin vermeyeceğini belirtti.

Cumartesi günü Iraklı Kürt lider Mesut Barzani'yle görüşen el Maliki, Irak topraklarından başka ülkelere saldırı düzenlenmesine de izin vermeyeceklerini söyledi.

'ABD Tam Anlamıyla İkilem İçinde'

Amerika'nın Sesi stüdyolarına gelen Washington’daki Uluslararası ve Stratejik Araştırmalar Merkezi, Türkiye Programı Direktörü Bülent Alirıza, sınır ötesi operasyon tartışmalarını ve Amerika’nın tutumunu yorumladı.

Alirıza, Washington’un bu konuda tam anlamıyla bir ikilem içinde olduğunu belirtti. Bülent Alirıza, Barış Ornarlı’nın sorularını yanıtladı.

Söyleşiyi yukarıdaki Windows Media bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG