Erişilebilirlik

Türkiye - AB Troykası


Türkiye-Avrupa Birliği Troykası dışişleri bakanları seviyesinde Ankara’da toplandı. Toplantıya kuzey Irak’a askeri operasyon, Türkiye’nin reform süreci ve asker-sivil ilişkileri konularındaki tartışmalar damgasını vurdu.

Troyka’dan, Türkiye’nin terörle mücadelesine tam destek kararı çıktı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Başmüzakereci Ali Babacan’ın evsahipliğindeki toplantıya AB dönem başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeir, sonraki dönem başkanı Portekiz'in Dışişleri Sekreteri Joao Cravinho ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn katıldı.

Gül, toplantıdan sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olan Türkiye’nin sınırda terörist faaliyetler sözkonusu olduğunda her türlü önlemi almaya da hakkı olduğunu söyledi.

Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeir de, Türkiye’nin terör örgütü ile etkin mücadele etme çabasında haklı olduğunu belirtirken, Gül’ün sözlerinden Türkiye’nin kuzey Irak’a bir operasyon yapacağı izlenimi edinmediğini dile getirdi.

Reforma Devam

Gül, Türkiye ile müzakerelerde açılacak yeni başlıklarda siyasi konuların teknik sürece karıştırılmamasını isterken, AB’li yetkililerden Türkiye’nin reform sürecine her türlü desteğin verileceği mesajı geldi.

Alman Bakan Steinmeir, Türkiye’de başta ifade ve din özgürlüğü alanında olmak üzere birçok alanda ilerleme beklediklerini söylerken, Türk Ceza Kanunu’nun Türklüğe ve devlete hakareti suç sayan 301. maddesinin değiştirilmesini istediklerini dile getirdi. Steinmeir açıklamasında 26 Haziran itibarıyla Türkiye ile üç müzakere başlığının daha açılmasını planladıklarını anlattı.

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn ise seçimlerden sonra iktidara gelecek yeni hükümetin, reform sürecini aksatmaksızın sürdürmesini umut ettiklerini söyledi. Basın toplantısında Rehn’in 301. maddenin Türkiye’de geçerliğini koruması nedeniyle Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşanan gelişmeler ve sivil-asker ilişkileri konusunda görüşlerini açıklayamayacağını dile getirmesi de dikkat çekti. Rehn’in bu konudaki görüşlerini toplantının basına kapalı bölümünde Bakan Gül’e aktardığı ve hükümeti 301’i değiştirmek için yeterli adımları atmamakla eleştirdiği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Türkiye’de cumhurbaşkanı seçilemediğini, bu yüzden meclisin erken seçim kararı aldığını belirtti ve her sorunun seçim sonrasında çözüleceğini söyledi. Gül, Türkiye’de politik krizlerin olabileceğini ancak herkes ‘geleceğe bakması’ gerektiğini anlatırken, “Türk demokrasisi işliyor. Daha da kuvvetlenerek yoluna devam edecek” mesajı verdi.

XS
SM
MD
LG