Erişilebilirlik

Ankara’da Kuzey Irak ve AB Gündemi


22 Temmuz’da yapılacak erken seçime kilitlenen Türkiye’de, Kuzey Irak ve Avrupa Birliği (AB) gibi dış politikanın ana konularında yaşanan sıcak gelişmeler de gündemdeki ağırlığını koruyor.

Genelkurmay Başkanlığı’nın 1 Haziran akşamı yazılı bir açıklama yaparak Süleymaniye’de görev yapan Türk Silahlı Kuvvetler (TSK) mensuplarına Kürt peşmergelerin sözlü tacizde bulunmakla kalmayıp silah da doğrulttuklarını açıklamasının ardından Washington-Ankara-Bağdat hattında başlayan yoğun diplomasinin bu hafta da süreceği görülüyor. Her ne kadar Süleymaniye Emniyet Müdürü’nden olayla ilgili olarak Ankara’ya ‘özür’ açıklaması gelse de, Ankara’daki askeri ve diplomatik kaynaklar bu özürün Kuzey Irak’a askeri operasyon tartışmalarını bitirmeyeceğine dikkat çekiyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bölgedeki PKK terör örgütünün faaliyetlerinin yoğunlaştığını gerekçe gösterip 12 Nisan’da hükümetten sözlü olarak Kuzey Irak’a askeri operasyon talebinde bulunmuştu. Büyükanıt’ın bu görüşlerinde hiçbir değişiklik olmadığını ancak operasyon için siyasi iktidarın karar alması gerektiğini geçen hafta yeniden gündeme taşıması dikkat çekmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her zamanki gibi Türkiye’nin ‘gerektiğinde’ operasyon yapmaktan kaçınmayacağını dile getirerek, iç ve dış kamuoyuna hükümetin Kuzey Irak’taki PKK varlığını yakından takip ettiği mesajını yineliyor. Bu noktada, bu hafta da gözler, hükümetin askeri operasyon konusunda Washington ve Bağdat yönetimi ile nasıl bir diyalog kuracağında olacak.

AB-Türkiye Troykası

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kısa vadede Türkiye’nin AB'yle müzakere sürecini engellememe politikası izleme kararı alması Ankara’yı rahatlattı. 20-22 Haziran’daki AB zirvesiyle ‘İstatistik’, ‘Ekonomi ve parasal politikalar’ ve ‘Mali kontrol’ fasıllarının da açılmasını isteyen Ankara, 4 Haziran’da Türkiye-AB troyka toplantısına ev sahipliği yapacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, bir sonraki dönem başkanı Portekiz’in Dışişleri Bakanı Luis Amado ile Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’i buluşturacak Troyka’da, Türkiye’nin AB sürecinde atılacak adımlar, AB-NATO ilişkileri, güvenlik ve Kıbrıs ele alınacak. Gül’ün toplantıda Sarkozy’nin AB sınırlarını belirleyecek bir çalışma grubu kurulmasını talep ederek ‘Türkiye'nin kurulacak Akdeniz Birliği içinde yer alması’ planlarına dair kaygılarını iletmesi ve tam üyelik dışında bir pozisyonun kabul edilemeyeceğini vurgulaması bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG