Erişilebilirlik

Kuzey Irak'ta Türk Askerine Taciz


Süleymaniye, Erbil ve Dohuk’ta güvenliğin kuzey Irak’ta Bölgesel Kürt Yönetimi’ne bağlı peşmerge birliklerine geçmesinin ardından, peşmegeler bölgedeki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline sözlü tacizde bulundular ve silah doğrulttular. Olaya ilişkin açıklamayı Genelkurmay Başkanlığı yaptı. Genelkurmay açıklamasında “En ufak bir etik dışı davranış veya eylem, Türkiye Cumhuriyeti’ne ve TSK’ya yapılmış sayılacak gereken en üst düzeyde karşılık görecektir” denildi.

Genelkurmay’ın 1 Haziran akşamı yaptığı açıklamanın ardından Ankara-Washington ve Bağdat hattında sıcak saatler yaşandı. Türk askerinin Kuzey Irak’ta peşmergelerin tacizine uğradığına ilişkin Genelkurmay’dan teknik bilgileri alan Dışişleri Bakanlığı, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’a olaydan duyulan rahatsızlığı iletti.

“Bu olaydaki asıl muhatabımız Amerika’dır. Çünkü Irak’taki güvenliğin asıl sorumlusu onlardır” diyen Dışişleri kaynakları, Amerikan yönetiminin Türkiye’nin kuzey Irak’la ilgili endişelerini paylaştığına dikkat çektiler. Dışişleri Bakanlığı, Irak’taki merkezi hükümetin de ‘en etkin’ şekilde uyarılması için değerlendirmelerini sürdürüyor.

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Ankara Temsilcisi Behruz Galili, Genelkurmay Başkanlığı'nın duyurduğu Türk askerine peşmergenin silah çekmesi olayının 'yanlışlıkla' olduğunu belirtirken, "Amacımız asla Türk askerini taciz etmek olamaz. Gerilimi büyütmek yanlış olur" dedi.

Süleymaniye Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü de, Türk askerinin Kürt güvenlik birimleriyle koordineli çalışmadığını savundu ve peşmergelerin durdurdukları kişilerin Türk askeri olduğunu bilmediklerini, bunu fark edince askerlerden özür dilendiğini söyledi.

KYB'nin internet sitesine bir açıklama yapan sözcü 1 Haziran günü öğle saatlerinde, Süleymaniye'de görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı olduklarını bilmedikleri yabancı bir aracın kentin en hassas bölgesinde kamerayla çekim yaptığını ve bu ekibin Kürt Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince durdurulup arandığını, ancak sözlü tacizin bulunmadığını söyledi. Sözcü olayı şöyle anlattı:

"Yabancı araç, içinde Türk askerleri olduğunu bilmeyen ekiplerimiz tarafından dün öğlen saatlerine kentin 60 metre üzerinde, yetkililerin evlerinin bulunduğu bölgede araçtan kamerayla çevrenin çekimlerini yaparken durdurularak arandılar. Yanlarında tercüman yoktu. Türk askerileri kendilerini tanıtmaktan zorluk çekti" dedi.

Türk Askerinin İki Misyonu

Kuzey Irak’ta yaklaşık 2 bin asker sınır güvenliği, az sayıda özel kuvvet unsuru da irtibat görevi için görev yapıyor.

TSK'nın kuzey Irak'taki sürekli mevcudiyeti, ABD ve İngiltere'nin de imza koyduğu bir anlaşmadan kaynaklanıyor. Anlaşma, Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasındaki çatışmalara son vermek üzere 1998'te imzalandı. Anlaşma hükümleri uyarınca iki bin kadar Türk askeri Irak sınırının 3 ile 5 kilometre derinliğindeki bir hat boyunca özellikle PKK'nın geçiş noktalarını tutmak üzere konuşlanmış durumda.

XS
SM
MD
LG