Erişilebilirlik

1 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times muhabiri Sabrina Tavernise, AKP iktidarının özellikle eğitim alanındaki kadrolaşmasının laik kesimlerde tepkiye yol açtığını yazıyor. Muhabir, Denizli’de yaptığı gözlem ve araştırmalardan yola çıkarak AKP hükümetinin laik bölgelerde gerginliğin artmasına neden olan uygulamalara ortam hazırladığını belirtiyor:

"AKP bürokrasi içinde kök salarken, İslamcı geçmişini bir kenara bırakıp laik Türkleri de kapsayan bir gelecek mi kuracak yoksa kendi dini anlayışını daha sert bir biçimde empoze mi edecek? Bu sorunun cevabı, Türkiye’nin kendisi kadar karmaşık. AKP, daha dindar şehirlerde muhafazakar vatandaşları Avrupa Birliği üyeliğine ikna ederek ılımlaştırıcı bir etki yarattı. Ancak İran’dan çok Yunanistan’a yakın olan ve daha önce İslamcı partileri hiç desteklememiş olan Denizli’de, AKP daha dindar bir toplumun temelini attığı izlenimi veriyor."

Washington Post başkan Bush’un terör zanlılarının sorgulanması esnasında sert yöntemler uygulanabileceği yönündeki açıklamasını eleştiriyor. Zanlıların işkence altında verdikleri bilgilerin güvenilir olmadığını örnekleriyle hatırlatan gazete, uygulanan sorgu yöntemlerinin de yasadışı olduğunu vurguluyor:

"Yönetim, geçen yıl Kongre'nin kabul ettiği tartışmalı bir yasaya dayanarak CIA’nın alternatif sorgu yöntemleri konusunda bir talimatname hazırlıyor. New York Times’ta bu hafta yayınlanan bir habere göre, tamamlanmak üzere olan bu talimatname, sert sorgu yöntemlerinin uygulanmasını tekrar mümkün kılacak. Eğer bu haber doğruysa, Bush yönetimi, Amerika’nın totaliter yönetimlere özgü teknikleri uyguladığını ortaya koyan kendi danışmanlarının ve askeri müfettişlerinin raporlarını hiçe sayacak demektir. Bush’a Cenevre Sözleşmelerini istediği gibi yorumlama yetkisini vererek bir hata yapan Kongre, daha fazla istismarı önlemek için müdahale etmelidir."

USA Today de terör zanlılarına işkence yapılmasına Cumhuriyetçi başkan adaylarından sadece Senatör John McCain’in açıkça karşı çıktığını hatırlatıyor. Askerlerin de işkenceye karşı açık bir tavır aldığını kaydeden gazete, Bush yönetiminin sert sorgu yöntemlerine izin verme girişimini eleştiriyor:

"Eğer Amerika sert sorgulama yöntemlerine izin verirse, esir düşen Amerikan askerlerinin de hayatını riske atar. İşkencenin faturası, her zaman işkenceyle elde edilen bilginin değerinden daha yüksektir. Fransızlar Cezayir’de, İsrailliler de Filistin’de bu gerçeği yaşayarak öğrendiler. Ama maalesef başkan olmak isteyen Cumhuriyetçi adayların büyük bir kısmı hala bu örneklerden gerekli dersi çıkarmamış görünüyor."

Los Angeles Times Başkan Bush’un Irak’a askeri takviye yaparak güvenliği sağlama politikasının başarılı olmadığı görüşünde. Nisan ve Mayıs aylarında Amerikan askerlerinin verdiği kayıpların en üst düzeye çıktığını belirten gazete, Bush’un son günlerde taktik değiştirerek Iraklı gruplar arasında siyasi bir anlaşmaya varılmasına ağırlık verdiğini kaydediyor:

"Amerika ya en güçlü grubu destekleyecek ve bu grubun iktidarı sürdürmesini umacak ya da Irak’tan düzenli bir şekilde çekilme stratejisini hayata geçirebilmek için Irak’ta siyasi bir uzlaşma sağlamaya çalışacak. Elbette ikincisi daha akıllıca bir tercih ve bütün beceriksiz söylemlerine rağmen Bush da bu yönde ilerliyor. Zaten bu yönde bir ilerleme sağlanamazsa, sayısı ne olursa olsun Amerikan askerleri Irak’ta barışı sağlayamaz."

XS
SM
MD
LG