Erişilebilirlik

En Huzurlu Ülke Norveç, Türkiye 92. Sırada


Son yapılan bir araştırma, Norveç’i dünyanın en huzurlu ülkesi olarak gösterirken, Amerika alt sıralarda yer aldı. Economist dergisini yayınlayan ekibin hazırladığı Dünya Barış Endeksi, Amerika’yı 121 ülke arasında 96’ıncı sırada gösteriyor. Türkiye huzur içindeki ülkeler listesinde 92’inci sırada yer aldı. Listenin en altında Irak yer alırken, Amerika İran’dan sadece bir basamak önde.

Araştırmacılar huzur içindeki ülke sıralaması için 24 kritere baktı. Bunlar arasında askeri harcamaların miktarı, yerel kuruluşlarda yolsuzluk ile aile içi şiddet de bulunuyor. Rapora göre, uluslararası çatışmalara girmesi, mahkum ve cinayet sayısının yüksek olması Amerika’nın alt sıralarda yer almasına yol açtı. Listenin en altında yer alan ülkeler arasında Rusya, İsrail ve Sudan var. En barış içindeki ülkeler arasında ise İrlanda, Japonya, Avusturya ve Almanya yer alıyor.

Rapora göre, en fazla huzur ve barış içindeki ülkeler, toprak büyüklüğü fazla olmayan, kuvvetli bölgesel bağlara sahip demokratik, hükümetleri etkili ve hesap vermeye açık olan ülkeler. Ayrıca ülke içi huzurla, gelir düzeyi ve eğitim arasında ilişki olduğu da belirlendi.

Listenin 92’inci sırasında yer alan Türkiye’nin huzurunu belirleyici kriterler arasında, vatandaşlar arasında güvensizlik, insan haklarına saygı, şiddet içerikli suçların fazlalığı ve hafif silahlara kolay erişim gibi unsurlar bulunuyor.
XS
SM
MD
LG