Erişilebilirlik

'Operasyonlar Irak'ta Asker Kaybını Artırdı'


Pentagon Irak’taki Amerikan askeri operasyonlarının hızlanmasının, Mayıs ayında ölen asker sayısının yükselmesinde etkili olduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığı sözcüsü, Bağdat’ta Amerikan askeri sayısının yükselmesiyle birlikte güvenliğin arttığını, buna karşılık kayıp sayısının çoğaldığını bildirdi.

Mayıs ayında 115 Amerikan askerinin öldüğü açıklandı. Bu, şu ana kadar verilen en yüksek bir aylık kayıp bilançosu oluyor.

Bu arada Amerikan kuvvetleri, Kuzey Irak’ta üç ilin güvenlik sorumluluğunu Kürtlere devretti. Erbil, Dohuk ve Süleymaniye’nin güvenlik sorumluluğunu Kürt güvenlik güçleri üstlendi.

Bölgede kalacak Amerikan birlikleri, güvenliğin sağlanmasına destek olacak. Amerika, böylece Irak'taki 18 ilden 7'sinin güvenliğini Irak güvenlik güçlerine devretmiş oluyor. Güvenliğin devredildiği diğer dört il güneydeki Şii bölgesinde bulunuyor.

Öte yandan Felluce’de düzenlenen havan saldırısında beş kişi öldü, 15 kişi de yaralandı. Iraklı yetkililer, havan topu ateşinin bir Amerikan askeri üssünü hedef aldığını ancak mermilerin pazar yerine düştüğünü açıkladı.

Güneydeki Amara kentinde bir Iraklı gazeteci silahlı saldırganlar tarafından öldürüldü. Yetkililer, iki gün önce de yine Felluce’de bir basın yayın bölümü profesörünün ailesiyle birlikte öldürüldüğünü açıkladı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, 5 İngilizin kaçırılması olayından radikal Şii lider Muktada el Sadr’ın Mehdi ordusu ve militanlarla işbirliği yapan Şii polisleri sorumlu tuttu.

Bağdat’ta önceki gün polis üniforması giymiş 40 kişi, Maliye Bakanlığı binasını basarak 5 İngiliz vatandaşını kaçırmıştı.

XS
SM
MD
LG