Erişilebilirlik

BM'den Hariri Mahkemesine Onay


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Hariri suikastı zanlılarını yargılayacak uluslararası mahkeme kurulmasını kararlaştırdı. Mahkeme kararının alınabilmesi için Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesinden dokuzunun oyu gerekiyordu. Rusya, Çin, Endonezya, Katar ve Güney Afrika çekimser oy kullandı. Karar 10 Haziran’da yürürlüğe girecek.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Zalmay Halilzad mahkeme kurma kararını önemli bir adım olarak niteledi. Halilzad siyasi cinayet işleyenlerin yargı önüne çıkartılacağını herkesin bilmesi gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uzun zamandır üzerinde tartışılan ve uzlaşma konusunda zorluk yaşanan Lübnan eski Başbakanı Refik Hariri'ye yönelik suikastın zanlılarının yargılanması için bir uluslararası mahkeme kurulmasını onayladı. Refik Hariri, Beyrut'ta 14 Şubat 2005'te öldürülmüş, bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen saldırıda eski başbakan ile beraber 22 kişi hayatını kaybetmişti. Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan raporlarda, Hariri suikastında Suriye'nin rolü olduğuna işaret edilmişti.

Oylamada Konsey'in 10 üyesi karara destek verirken içlerinde Konsey’in daimi üyelerinden Rusya ve Çin’in bulunduğu beş ülke ise çekimser kaldı. Şimdi ise top bir anlamda Lübnan hükümetinde. Beyrut yönetiminin mahkemenin kurulması kararını 10 Haziran'a kadar onaylaması gerekiyor. Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, mahkemenin kurulmasını desteklerken; Suriye yanlısı olan ülke içindeki muhalefet buna karşı çıkıyor.

Suikastte rol oynadığı belirlenen Suriye de, Konseyin kararına tepki gösterdi. Şam yönetimi, Güvenlik Konseyi'nin kararının Lübnan'ın egemenliğine müdahale anlamına geldiğini ve ülkeyi istikrarsızlığa sürükleyeceğini kaydederken, Cumhurbaşkanı Beşar Esad, herhangi bir Suriyeli zanlının ülkesinde yargılanacağını ve mahkemeye teslim edilmeyeceğini söyledi.

Lübnan’ın, Güvenlik Konseyi'nin kararını onaylamaması durumunda BM eski Yugoslavya ve Ruanda'da yaptığı gibi tek başına hareket ederek, özel bir mahkemeyi görevlendirebilecek.

BM Güvenlik Konseyi tarafından Hariri suikastını incelemek için kurulan komisyon raporunda sözkonusu cinayetle bunu izleyen 14 diğer saldırı arasında bağlantı bulduğunu açıklamıştı. Raporun hazırlanma sürecinde BM komisyonu birçok Suriyeli yetkiliyi sorgulamış, Şam yönetiminin suikaste karıştığı ya da suikast hakkında önceden bilgi sahibi olduğu yönünde kanıtların arttığını ortaya koymuştu.

XS
SM
MD
LG