Erişilebilirlik

PKK'yla Mücadelede Üçlü Mekanizma


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Lawrence Butler, kuzey Irak’ta güvenlik sorumluluğunun Kürtlere devri konusunu değerlendirdi.

PKK terör örgütüyle mücadele ve sınır güvenliği konularının üçlü mekanizma çerçevesinde (Türkiye - ABD - Irak arasında) çözümlenmesini tercih ettiklerini belirten Lawrence, Irak’ın güvenliği ve istikrarını zedeleyecek herhangi bir adım atılmasını istemediklerini açıkladı.

Yakın Doğu bölgesinden sorumlu Amerika Dışişleri Bakan Yardımcılarından Larry Butler, PKK terör örgütüne karşı sınır ötesi operasyon olasılığı ve Iraklı Kürtlerin sorumluluğuna devredilen üç il konusunda telekonferans aracılığıyla gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Büyükelçi Larry Butler, PKK terör örgütüyle mücadele ve sınır güvenliği konularının üçlü mekanizma çerçevesinde çözümlenmesini tercih ettiklerini söyledi. Büyükelçi Butler, Irak’ın istikrar ve güvenliğini daha da kötüleştirecek herhangi bir adım atılmasını istemediklerini belirtti.

Türk ordusunun Irak sınırına yığınak yaptığı haberlerini yorumlayan Butler, silahlı kuvvetlerin elbette sınır güvenliğini sağlama konusunda sorumlu olduğunu belirtti ve Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamayı tekrarladı. Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Türkiye’nin Irak sınırındaki askeri hareketliliğini “olağandışı görmediklerini" söylemişti.

Amerika’nın PKK terör örgütüyle mücadele konusunda kararlı olduğunu söyleyen Butler, bunun için en iyi yöntemin Türkiye, Irak ve Amerika arasında oluşturulan üçlü mekanizma olduğunu belirtti.

Bulter, Ankara’yla bölgesel Kürt yönetimi arasında diyalog kurulmasını da teşvik ettiklerini söyledi.

Dışişleri Bakan Yardımcılarından Larry Butler kuzey Irak’taki üç ilin güvenlik sorumluluğunun Kürtlere devredilmesi konusunda ise, bunun daha önce varılan anlaşmalara uygun olarak atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Butler, Irak’ın 18 ilinde güvenlik sorumlululuğun kademeli olarak bölgesel yönetimlere devredilmesi konusunda, 2005 yılında Bağdat hükümeti ve Irak’taki çokuluslu güçler arasında anlaşma sağlandığını hatırlattı.

İl güvenliğinin Irak güçlerine devri işlemlerinde dört kriter esas alındığını belirten Butler, söz konusu üç ilin bu kriterlere uyduğu konusunda Bağdat’ta görüş birliğine varıldığını söyledi. Büyükelçi Butler, Süleymaniye, Dohuk ve Erbil’in aslında bir ay önce devredilmesinin planlandığını; ancak bazı eksiklikler nedeniyle bunun Mayıs ayına ertelendiğini kaydetti.

Butler, bununla birlikte, Irak’taki Amerikan birliklerinin sayılarında ve görevinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti.

XS
SM
MD
LG