Erişilebilirlik

30 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Başkan Bush’un, Sudan’a yeni yaptırımlar uygulama kararının ardından, dikkatler bir kez daha Darfur’a çevrildi. Christian Science Monitor Darfur sorununun çözümü için Çin’in Sudan hükümetini korumaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguluyor:

“Batılı ülkeler genellikle ticari ilişkilerini iyi yönetim ve insan hakları konusuyla ilişkilendirir. Ama Çin böyle davranmıyor. Bush’un Sudan’a karşı daha sert yaptırımlar uygulanması çağrısı, Çin’in de Hartum’daki dostlarına baskı uygulamasını sağlamalıdır. Eğer Çin bunu yapmazsa Darfur’daki insani kriz ve soykırım daha da artacaktır. Pekin, ekonomik ortak olarak tanımladığı Afrika ülkelerine bir mesaj vermelidir; Masum insanlara karşı zulüm uygulanırken, Sudan’daki gibi yönetimlerin diplomasiyi istismar edemeyeceğini net bir biçimde söylemelidir.”

Washington Post da Darfur’da süren katliamlardan Çin’i sorumlu tutuyor. Gazete, Bush yönetiminin Sudan’a karşı yeni yaptırımlar uygulamayı kararlaştırmasına rağmen, Pekin’in Sudan’la ekonomik ilişkilerini artırdığına dikkat çekiyor:

"Sudan, petrol ihracatının yüzde 60’ını, toplam ihracatının ise yüzde 40’ını Çin’e yapıyor. Çin de, Sudan’daki petrol sektörüne büyük yatırımlar yapıyor ve Sudan ordusuna yüksek miktarlarda silah satıyor. Pekin, bu kârlı işbirliğini sürdürdüğü müddetçe, Amerika’nın zaten on yıldır uyguladığı yaptırımların bir sonuç vermesi beklenemez. İngiltere ve Fransa, Birleşmiş Milletler’in Sudan’a karşı daha sert bir yaptırım kararı almasını destekliyor. Ancak, Çin’in bu konudaki politikası değişmedikçe, bir sonuç alınması mümkün değil. Eğer Çin, yeni bir Birleşmiş Milletler kararını veto ederse, bunun bedelini de ödemelidir.”

New York Times gazetesi, ithal petrol yerine Amerikan kömüründen benzin üretilmesini teşvik etmeyi öngören girişimleri eleştiriyor. Gazete, Amerika’nın enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmaya çalışırken küresel ısınmayla mücadeleye de dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor:

“Çevre Koruma Kurumu, kömürden üretilecek olan otomobil yakıtının benzinden çok daha kirli olacağı uyarısında bulunuyor. Araştırmacılar da, Amerika’daki benzin tüketimini yüzde 10 azaltacak ölçüde kömür esaslı araba yakıtı üretebilmek için 70 milyar dolarlık yatırım gerekeceğini söylüyor. Bunun yerine selüloz veya şekerden üretilecek biyo-yakıtlara yatırım yapmak çok daha akıllıca görünüyor. Enerji sorununun büyüklüğü göz önüne alınarak yeni fikirler geliştirilmelidir. Ancak Amerika’nın enerji ihtiyacını büyük belirsizlikler içeren kömür esaslı bir teknolojiyle çözmeye çalışmak çok da anlamlı görünmüyor.”

USA Today, peş peşe patlak veren skandalların ardından Amerikan Adalet bakanlığının tarafsızlığını yitirdiği görüşüne yer veriyor. Yapılan yorumda, Adalet Bakanı Alberto Gonzales’in bakanlığı Beyaz Saray’ın emrine soktuğu öne sürülüyor:

“Ortadaki tablo hiç de hoş değil. Görünen o ki, Cumhuriyetçi Partili genç ve yeteneksiz bir kadro federal savcıların kovulmasından yasaların nasıl uygulanacağına kadar her konuda bakanlığa siyaset bulaştırmış durumda. Bu partizanca yaklaşım, bakanlığın görevine zarar veriyor. Ortadaki kanıtlar, Beyaz Saray’ın Adalet Bakanlığının tarafsızlığına saygı göstermediğini ve bakanın da tarafsızlığı korumak için çaba harcamadığını gösteriyor.”

XS
SM
MD
LG