Erişilebilirlik

Türkiye'den Amerika'ya Nota


Dışişleri Bakanlığı, iki Amerikan savaş uçağının 24 Mayıs’ta Türk hava sahasını 4 dakika ihlal etmesinin ardından Amerikan yönetimini yazılı bir notayla uyardı.

Notada, ihlalin Türkiye’de yarattığı rahatsızlığa vurgu yapılırken, ihlalin bir kez daha tekrarlanmaması için Amerikan yönetiminden ‘en etkin’ önlemlerin alınması istendi. İki Amerikan F-16’sının Türk hava sahasını ihlal ettiğine ilişkin Genelkurmay Başkanlığı’nca hazırlanan teknik rapor dün Dışişleri Bakanlığı’nda değerlendirmeye alındı.

Değerlendirmede, ihlalin kaza olduğuna ilişkin ABD’li yetkililerin açıklamalarının ‘ikna edici’ olduğu yönünde Dışişleri yetkililerinin ortak kanaat geliştirdiği, ancak Amerikan yönetimine yazılı bir nota verilerek iki ülke ilişkilerinin zedelenmemesi için özel önlemler alınması gerektiği görüşü üzerinde duruldu.

Bunun üzerine Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nden askeri-siyasi konulara bakan bir müsteşar Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Müsteşara, Türkiye’nin hazırladığı nota verilirken, ABD’nin hava sahası ile ilgili başlattığı soruşturmayı da gecikmeksizin tamamlaması gerektiği mesajı da iletildi.

Notanın, Büyükelçi Ross Wilson’a değil de, alt seviyede bir yetkiliye verilmesi Ankara’da, Dışişleri Bakanlığı’nın ‘olayı büyütmek istemediği’ şeklinde yorumlandı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman da, bir soruya verdiği yazılı yanıtta, hava sahası ihlali ile ilgili diplomatik girişimlerin yapıldığını resmen doğruladı.

Bilman, ihlalin Genelkurmay Başkanlığı’nca Dışişleri’ne önceden haber verdiğini ancak Dışişleri’nin de bunu dikkate almadığı yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Bilman, iki kurumun olayı uyum içinde takip ettiklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG