Erişilebilirlik

Anayasa Değişikliği Görüşüldü


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, içinde cumhurbaşkanını halkın seçmesini de öngören anayasa değişikliği paketini vetosunun ardından paket için ilk tur oylama TBMM’de yeniden yapıldı. Hükümetteki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), paketin kabulü için gerekli üçte iki çoğunluk olan 367 sayısını aşınca 120 günlük referandum sürecini 40 güne indirip 22 Temmuz'da halkın önüne çifte sandık konulmasının yolunu açacak yasa teklifini de gündeme getirdi. Bu durum, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile AKP’lilerin yumruklu kavga etmesine yol açtı.

AKP, milletvekili aday listelerinin açıklanacağı 4 Haziran'da çalışmalarını tamamlamayı planladığı TBMM’yi, 15 Haziran’a kadar çalıştırma kararı aldı. AKP, bu kararıyla cumhurbaşkanının olası referandum kararı ile referandum tarihi arasında 120 gün olması şartını 40 güne indirecek yasa değişikliğini yapmak için zaman kazanmış oldu. Kararla, 22 Temmuz'da hem genel seçim hem de referandum sandığının halkın önüne konulması da planlandı.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz Referandum Yasası’nda değişiklik öngören teklif üzerindeki hazırlıkların tamamladığını söyledi. Teklifin, referandum süresini 120 günden 40 güne, gümrüklerde oy kullanma süresini de 10 güne indirmeyi öngördüğünü belirten Kapusuz, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) gerekli düzenlemeleri yapacak yetkide olduğunu söyledi.

Vekiller Yumruklaştı

Anayasa değişiklik paketinin TBMM Genel Kurulu'ndaki birinci tur oylaması milletvekillerinin yumruklu kavgasına sahne oldu. Görüşmelerde AKP’ye Anavatan Partisi tam destek verdi.

Görüşmelerde, AKP'den DYP'ye geçen daha sonra bu partiden ihraç edilen Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın konuşması sırasında kavga çıktı. Kandoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’i hükümete karşı kin gütmekle suçlayınca CHP’lilerin sert tepkisine yol açtı. Kimi AKP’lilerin Kandoğan’ın yanına gitmeleri üzerine bir grup CHP ve AKP’li arasında itiş-kakışlı kavga yaşandı. Milletvekilleri birbirinin üzerine yürüdü. AKP'li Alim Tunç, CHP'li Sami Tandoğdu’ya yumruk attı. Meclis idare amirlerinin müdahalesiyle kavganın büyümesi önlendi.

TBMM Genel Kurulu'nda birinci tur oylaması yapılan değişiklik paketinin ikinci tur oylaması 31 Mayıs Perşembe günü gerçekleştirilecek. Değişiklik paketi 1 Haziran Cuma günü onay için Çankaya Köşkü’ne gönderilecek.

XS
SM
MD
LG