Erişilebilirlik

Bağdat'ta ABD-İran Görüşmesi


Amerikalı ve İranlı üst düzey yetkililer, Bağdat'ta Irak’ın güvenliği konusunu görüştü.

Başbakan Nuri el Maliki'nin evinde yapılan görüşmede iki ülkeyi Bağdat büyükelçileri Ryan Crocker ve Hasan Kazemi temsil etti.


Beyaz Saray, görüşmelerde Tahran’ın nükleer programıyla ilgili uluslararası kriz ya da İran’da tutuklu Amerikan vatandaşları konularının gündeme gelmeyeceğini bildirmişti..

Amerika, İran’ın Irak’taki radikal gruplara eğitim, malzeme ve para yardımında bulunduğunu savunuyor. Amerikalı komutanlar, son dönemde ele geçirilen İran yapımı silahları basına göstermişti. İran ise, Irak’taki direnişçilere yardım etmediğini savunuyor.

Bu arada bugün Bağdat'ın Sinak bölgesinde meydana gelen bombalı saldırıda 21 kişi öldü. İçi patlayıcı dolu bir araçla yapılan saldırıda 66 kişi yaralandı, civardaki bir camii de ağır hasar gördü.

41 Kişi El Kaide'den Kurtarıldı.

Öte yandan, Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin, Bağdat'ın kuzeyindeki bir El Kaide tutsak kampından 41 Iraklıyı kurtardığı açıklandı. Askeri yetkililer, kurtarılan tutsaklara işkence yapıldığını, bazılarının birkaç aydır tutsak olduğunu söyledi.

Bu arada Bağdat'ta üst düzeydeki iki Iraklı emniyet yetkilisinin silahlı kişiler tarafından öldürüldüğü bildirildi. Yine Bağdat'taki bir pazar yerinde dün silahlı kişilerin ateş açması sonucu iki kişi öldü.

Irak polisi ayrıca başkentin Dura bölgesinde elleri bağlanarak işkence yapılmış ve öldürülmüş 12 kişinin cesetlerini buldu.

Amerikalı askeri yetkililer, Cumartesi günü iki ayrı saldırıda iki Amerikan askerinin daha öldüğünü açıkladı.

Son açıklamayla haftasonunda Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 10’u buldu. Mayıs ayında 100'ü aşkın Amerikan askeri ölürken, Irak’ın işgalinden bu yana ölen Amerikan askerlerinin sayısı ise 3452'ye yükseldi.

XS
SM
MD
LG