Erişilebilirlik

Irak'ta Görev Yapan Askerlerin Sağlığı


Amerika Savunma Bakanlığı, Irak’ta görev yapan askerlerin sağlık durumuna ilişkin araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Uzmanlara göre, savaş uzadıkça askerlerin daha ciddi sorunlar yaşadığı görülüyor.

Irak’ta uzun süre kalan ya da birkaç kez savaşa gönderilen Amerikan askerleri arasında ruhsal bozukluklar artıyor.

Savunma Bakanlığı’na bağlı Ruh Sağlığı Tavsiye Ekibi tarafından yapılan ve sonuçları bu ay açıklanan araştırma, Irak savaşının başladığı 2003 yılından bu yana yapılan benzer araştırmaların dördüncüsüydü.

Araştırma sonuçlarını, Washington’da, Savunma Bakanlığı’nda açıklanayan Doktor General Gale Pollock, Irak'ta görev yapan askarlerin tamamının ruh sağlığıyla ilgili sorunlarla karşılaşma açısından eşit derecede risk altında olmadığını söyledi. Yetkili, "Bir askerin ruh sağlığı açısından en belirleyici unsur, girdiği çatışmaların şiddeti ve silah arkadaşları arasındaki kayıp sayısı oluyor" diye konuştu.

Araştırma, en çok çatışmaya giren ve en fazla stres altında bulunan birliklerde görevli 1750 asker arasında yapıldı. Askerlere savaş sırasında etik kurallarına uyup uymadıkları, işkence, intihar ve aile sorunları gibi konularda sorular soruldu. Araştırma, askerler arasında travma sonrası stres, yüksek derecede anksiyete ve depresyon sorunlarının yaygın olduğunu gösterdi.

Irak’a bir kereden fazla gönderilen askerler, ilk kez gidenlere göre daha fazla stres altında olduklarını söylüyor. Görev süresi uzadıkça, ruh sağlığı ve evlilikle ilgili sorunların da arttığı görülüyor. Önceki üç araştırmaya kıyasla bu dördüncü araştırmada askerler arasında evlilikleriyle ilgili kaygıların daha yaygın olduğu görüldü. Bu durumun Irak'taki daha uzun süre kalmış olmalarından kaynaklandığı sanılıyor.

Araştırma, deniz piyadelerine kıyasla Irak'taki görev süreleri daha uzun olan karacı askerler arasında ruh sağlığı sorunlarının belirgin bir biçimde daha yaygın olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar ayrıca askerlerin ruh sağlıklarını yeniden kazanması için evde geçirdikleri zamanın önemli olduğunu vurguluyor:

Bazı ruh sağlığı uzmanları Başkan Bush’un Irak’taki askerlerin görev sürelerini uzatma yönündeki planlarının, askeri personel arasında daha fazla ruhsal bozukluklara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. General Pollock da bu soruna dikkati çekti ve "Amerikan Ordusu aynı anda birçok sorumluluk üstlenmiş bulunuyor ve bunları yerine getirmek için yeterli sayıda asker bulmakta zorlanıyor. Yerine getirmemiz istenen görevler için daha fazla askere ihtiyacımız var" dedi.

Bu kez, daha önceki üç araştırmadan farklı olarak, askerlere savaşta etik kurallarına ne derece uydukları konusunda sorular da soruldu. Araştırma ekibi, yetkililere, askerler arasında intiharları önleme ve davranış bozukluklarını belirleme konusunda bir dizi tavsiyede bulundu.

XS
SM
MD
LG