Erişilebilirlik

Senato: 'Irak'taki Gelişmeler Tahmin Edildi'


Amerikan Senatosu İstihbarat Komisyonu tarafından kamuoyuna dün açıklanan rapor, istihbarat örgütlerinin 2003 yılındaki Irak işgalinden önce, Saddam Hüseyin’in devrilmesinin şiddet olaylarına ve siyasi istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulunduğunu gösteriyor.

Ulusal İstihbarat Konseyi tarafından 2003 yılının Ocak ayında hazırlanan ve Bush yönetimi yetkililerine gönderilen ‘gizli’ ibareli raporda önemli uyarılarda bulunduğu öğrenildi.

İstihbarat örgütlerinin değerlendirmesinde, Irak’ın demokratik geleneği bulunmadığına ve demkoratikleşme sürecinin zorluklarına işaret ediliyor.

Raporda ayrıca, hem İran’ın hem el Kaide terör örgütünün işgalden sonra Amerika’nın çalışmalarını zorlaştırmak için gayret göstereceği ve mezhepler arası çatışmalar yaşanbileceği uyarısında bulunuluyor.

Raporda, İran’ın bölgede nüfuzunu arttırmak için harekete geçeceği ve Müslüman ülkelerde terör örgütlerine verilen desteğin artabileceği belirtiliyor.

Ancak raporda, işgalden sonra terör saldırılarının azalacağı ve petrol gelirlerinin yeniden yapılandırma çalışamalarını karşılayacağı tahminine yer veriliyordu.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Demokrat Partili Senatör Jay Rockefeller, Bush yönetimini, istihbarat örgütlerinin değerlendirmelerine kulak asmamakla suçladı.

Senato İstihbarat Komisyonu bir süredir işgalden önce hazırlanan istihbarat raporlarını değerlendiriyor. Örneğin, Komisyonun 2004 yılında yayınlanan raporunda, Amerikan istihbaratının Irak’ın kitle imha silahları programı konusunda yanlış değerlendirmede bulunduğu vurgulanmıştı. Komisyon ayrıca, Bush yönetiminin elde ettiği istihbaratı nasıl kullandığını da sorguluyor.

Komisyonun Cumhuriyetçi Partili Başkan Yardımcısı Senatör Christopher Bond, bu çalışamaların siyasi çıkarlar nedeniyle yıprandığını belirtti.

XS
SM
MD
LG