Erişilebilirlik

Sarkozy AB Sürecini Engellemeye Çalışıyor


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Brüksel ziyaretinin ardından Fransa ile Türkiye arasındaki Avrupa Birliği krizi de tırmanışa geçti. Sarkozy, Türkiye'deki erken seçimi öne sürerek, müzakerelerde yeni başlık açılmasını engellemeye hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanını telefonla arayarak kaygılarını iletti.

Haziran'da Avrupa Birliği ile devam etmekte olan müzakerelerde üç başlık daha açılmasını bekleyen Türkiye'yi Fransa engeli bekliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi kriz nedeniyle müzakerelerin bir süre durdurulması için Brüksel'de kulis faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıktı.

Sarkozy, önceki gün Brüksel'de Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'yla görüşmüş burada, " Türkiye'nin AB'de yeri olmadığına " ilişkin fikrini değiştirmediğini söylemişti. Barroso ise, Komisyon'un müzakerelerin devamından yana olduklarını ancak önceliklerinin AB Anayasası krizinin aşılması" olduğunu açıklamıştı. Sarkozy'ye Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'den de sert yanıt gelmiş, Komisyonun Türkiye ile müzakereleri sürdürmek için üye devletlerden güçlü bir yetki aldıklarını söylemişti.

Brüksel'den bu yanıtlarla donen Sarkozy'nin Türkiye'ye ilişkin planına açıklık getiren Le Monde Gazetesi Sarkozy ve kurmaylarının ikili bir plan üzerinde durduklarını yazdı. Buna göre Sarkozy öncelikle, Türkiye'yle Haziran'da açılması beklenen müzakere başlıklarını Sonbahar'a ertelemeye çalışacak. Buna gerekçe olarak da Türkiye'de yaşanan siyasi krizi gösterecek. Avrupa Birliği yöneticileri de 21-22 Haziran'da yapılacak liderler zirvesinde AB Anayasası üzerine yoğunlaşılması ve başka konunun gündeme getirilmemesine sıcak bakıyor. Bütün bunların ardından Türkiye ile ilişkilerin yeniden gözden geçirileceği bir platform da hazırlamak isteyen Sarkozy, Türkiye için imtiyazlı ortaklık formülüne yönelinmesi için harekete geçecek. Gazetenin haberine göre her iki formülü de hayata geçirirken ne Türkiye'nin ne de Türkiye'yi destekleyen üye ülkeler rencide edilmeden yapılmaya çalışılacak.

Gelişmelerin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sarkozy'yi telefonla arayarak “böylesine önemli bir konuda medya üzerinden değil, yüz yüze konuşalım” çağrısı yaptı. İki ülke arasındaki derin tarihi, ekonomik ve askeri ilişkilere dikkat çeken Erdoğan, sorunların çözümü için birlikte çalışma önerisini sundu. Sarkozy ise Ankara'da yaşanan saldırı dolayısıyla üzüntülerini iletti ve Erdoğan'ın birlikte çalışma arzunu paylaştığını söyledi.

XS
SM
MD
LG