Erişilebilirlik

Olli Rehn’den Türkiye’ye Destek


Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye konusunda benimsediği yaklaşım Avrupa Birliği’nde tartışma yaratmayı sürdürüyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’nun Sarkozy’ye verdiği Türkiye’ye destek mesajı genişlemeden sorumlu üye Olli Rehn tarafından da yinelendi.


Türkiye’yle müzakerelere geçme kararının Avrupa Birliği’ne üye tüm ülkelerce alınmasını “Türkiye’yle müzakerelerin devamı için sağlam bir yetki aldık” diyerek yorumlayan Rehn, müzakerelerin devamından yana olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Müzakerelerin sürmesinin hem Avrupa Birliği’nin hem de Türkiye’nin yararına olduğu da Rehn’in vurguları arasında yer aldı. Rehn, “Türkiye başarırsa, medeniyetler arasında şu an olduğundan çok daha önemli bir köprü haline gelir” dedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım şartlarını yerine getirip getirmediğinin müzakerelerin daha sonraki aşamalarında değerlendirileceği de Rehn’in hatırlatmaları arasındaydı.

Rehn’in sözcüsü Krisztina Nagy ise aralık ayındaki Avrupa Birliği zirvesinde genişleme konusunda alınan kararların arkasında olduklarını hatırlatarak, genişleme gündeminin sadeleştirildiğini ve bunun Batı Balkanlar, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’yi kapsadığını ifade etti. Nagy, Avrupa Birliği’nin genişlemeyi durdurmasının söz konusu olamayacağını da sözlerine ekledi.

Sarkozy’nin Barroso’yla yaptığı görüşmede dile getirdiği gibi Türkiye konusunun 21-22 Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları zirvesinin gündemine gelmeyeceği de artık kesinleşmiş durumda. Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ve genişleme konusunun önümüzdeki hafta ve aylarda Birlik tarafından tartışılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Johannes Laitenberger, 21-22 Haziran’daki zirvede anayasa krizinin basitleştirilmiş anlaşmayla aşılması konusunda uzlaşma sağlanması halinde, toplanması öngörülen Hükümetler arası Konferans’a Türkiye’nin gözlemci olarak davet edilip edilmemesinin dönem başkanının önerisi üzerine üye ülkeler tarafından kararlaştırılacağını söyledi.

Sarkozy’nin ne gibi adımlar atabileceğine yönelik sorularla da karşı karşıya kalan Laitenberger, Avrupa Birliği tarihinde hiçbir ülkenin adaylık statüsünün geri alınmadığını, ancak bazı ülkelerin müzakereleri tamamlamasına rağmen üye olmak istemediklerini hatırlattı. Laitenberger, taahhütlere bağlı kalmanın ve tek taraflı adımlar atmamanın uluslararası ilişkilerin ve diplomasinin gereği olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG