Erişilebilirlik

Başkan Adayları Rum Konferansında Konuştu


Amerika’daki Yunan lobisinin yıllık toplantılarından biri geçtiğimiz günlerde Washington’da yapıldı. Bu yılki ‘Kıbrıs, Helen ve Ortodoks Konuları Konferansı’nda Amerika’da başkanlık için yarışan Demokrat Partili adaylardan üçü konuşma yaptı.

Konferansta Demokrat Partili Senatörler Hillary Clinton, Barack Obama ve Joe Biden birer konuşma yaptılar. Bu senatörler, şu sıralar, Demokrat Parti’nin başkan adayı olabilmek için kıyasıya bir mücadele veriyorlar.

Her yıl yapılan bu konferansta ilk kez olarak, birden fazla başkan adayı konuşma yaptı.

Amerika’da yaşayan Rum ve Yunan kökenlilerin sayısının bir milyona yakın olduğu tahmin ediliyor. Bu konferansta da bu toplumun liderlerine hitap ediliyor...

Bu başkan adaylarının konuşmalarından bazı kesitler derledik.

Önce, Demokrat Partili İllinois Senatörü Barack Obama: "Amerika, terörle mücadele ve Lübnan krizi sırasında Kıbrıs’tan yararlandı. Bu yüzden, hem Kıbrıslı Rumların hem de Kıbrıslı Türklerin kabul edeceği bir çözüm bulunması gerekir. Çözüm, kuvvet kullanımına değil hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı olmalı. Çözümün, Birleşmiş Milletler kararlarına ve Kıbrıs’ın da üye olduğu Avrupa Birliği’nin ilkelerine uygun olması da şarttır."

Anketlere göre, Demokrat Parti adayları arasında birinci durumda olan ve bugüne kadar en çok para toplamayı başaran Senatör Hillary Clinton da, Kıbrıs konusunda şöyle konuştu: "Bu konu uluslar arası toplum ve özellikle Avrupa için önemli. Çünkü Avrupa’da işgalden doğan sorunlar istenmiyor. Onun için, Amerika’nın bu konuda daha tutarlı ve kararlı davranması gerekir. Ben Başkan olunca da bunu yapacağım. Bu dış politikamızın bir unsuru olacak."

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Joseph Biden da bu konferansta bir konuşma yaptı.

Biden, 1 Şubat’ta, Ermeni soykırımı olduğunu iddia eden ve Hrant Dink cinayetini kınayan tasarıyı sunan Senatör... Bu tasarı daha sonra Türkiye’nin istediği şekilde - yani soykırım sözcüğü çıkarılarak değiştirilmiş ve kabul edilmişti.

Senatör Biden, Rum lobisinin konferansında yaptığı konuşmada, şöyle dedi: “Amerika’nın şu noktayı açıkça dile getirmesi gerekir: Türkiye’yle ilişkilerimiz, Kıbrıs sorunun nasıl çözüleceğinden; Türkiye’nin adadan tamamen çekilmesinden; Ege’deki anlaşmazlıkların nasıl çözümlendiğinden; ve Rum Patriğine nasıl davranıldığından etkilenecektir...”

Demokrat Partiden Başkan Adayı olmak isteyen üç Senatörün Rum kökenli Amerikalılara hitaben yaptıkları konuşmalar böyleydi... Amerika’da seçim öncesi ortamda, etnik azınlıkların da oyunu alabilmek için kıyasıya bir mücadele yürütülüyor. Bu durumda, adayların çeşitli etnik grupları ve bu arada Ermeni veya Rum asıllı Amerikalıları tatmin edecek konuşmalar yapmaları kaçınılmaz olacak.

XS
SM
MD
LG