Erişilebilirlik

Gazze'ye Yeni Hava Saldırısı


İsrail, Gazze’den roket saldırılarını sürdüren Hamas hedeflerine karşı bugün de yeni hava saldırıları düzenledi.

Filistinli sağlık görevlileri, bu sabah Gazze kentinin doğusuna düzenlenen ilk saldırıda üçü Hamas militanı en az beş kişinin öldüğünü bildirdi. Bir aracı hedef alan ikinci saldırıda ise iki Filistinli hayatını kaybetti.

Öte yandan Hamas İsrail’e roket saldırılarını bugün de sürdürdü. Saldırılarda bazı kişilerin yaralandığı ancak ölen olmadığı açıklandı.

İsrail’in dünkü hava saldırılarında en az 6 Filistinli ölmüştü. Saldırılara tanklar da katılmıştı.

Bu arada Gazze’de Hamas ile El Fetih arasında altıncı gününe giren çatışmalarda 45’ten fazla kişi hayatını kaybetti.

'Terörist Gruplarla Savaşılacak'

El Fetih ve Hamas’ın çatışmaları ile adeta kan gölüne dönen Gazze’de şimdi de İsrail hava saldırıları yaşanıyor. Son iki günde en az 5 Filistinli’nin hayatını kaybettiği hava saldırıları özellikle Hamas karargahlarını hedef alıyor.

İsrail ordusu kaynakları hedeflerin Hamas karargahları ve Kassam füzelerinin yapıldığı mekanlar olduğunu söylüyor. Geçtiğimiz hafta içinde Gazze’den İsrail tarafına yüzden fazla Kassam füzesi atıldı. Pek çoğu da Sderot kentine isabet etti. Kent çoğunlukla boşaltılmış durumda, ayrılamayanlar ise korku içinde.

İsrail Başbakanlık sözcülerinden Miri Eisen 5 aydır süren Gazze ateşkesinin sona erdiğini ve terörist gruplar ile savaşılacağını açıkladı.

Aynı zamanda Ulusal Birlik Hükümeti ortaklarından El Fetih’in de lideri olan Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı arayarak İsrail’e hava saldırılarını durdurulması için baskı yapmasını istedi. Filistin baş müzakerecisi Saeb Erakat her iki tarafa da seslenerek acil ateşkes istedi.

Hava saldırıları bir yandan El Fetih ile çarpışan Hamas’a daha fazla baskı yapıyor. Bu da öfkenin kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Çatışmalar bugün altıncı gününde.

Halk sokağa çıkmaya korkuyor ve Gazze sokakları maskeli militanların kontrolünde. Çatışmaların her an bir iç savaşa döneceği endişesi var. Ve hem içerde çatışan hem de İsrail hava saldırılarına maruz kalan Gazze’de kaos artacak gibi görünüyor.

XS
SM
MD
LG