Erişilebilirlik

16 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


USA Today gazetesi küresel ısınmanın, nükleer enerjiye karşı daha olumlu bir yaklaşım sergilenmesine yol açtığını yazıyor. Gazete, artan enerji ihtiyacı karşısında, çevreci kuruluşların bile güvenliği artırılmış nükleer santrallere sıcak bakmaya başladığını belirtiyor.

"Nükleer santrallerin, sera etkisi yapan gazların salınımına yol açmaması bu enerji türünü petrol, kömür ve doğal gaza bir alternatif haline getiriyor. Bir nükleer santralde meydana gelebilecek sızıntı bir felakete yol açabilir. Ayrıca, radyoaktif atıkların ne yapılacağı konusunda hala tatmin edici bir cevap bulunabilmiş değil. Elbette ki güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynakları, daha tercih edilir kaynaklar. Ancak bu kaynaklar henüz Amerika’nın enerji tüketimini karşılayabilecek düzeyde kullanıma hazır değil. Nükleer enerji mükemmel bir çözüm değil ama gerekli güvenlik önlemlerinin alınması koşuluyla enerji planlamasının bir parçası olmak zorunda."

Los Angeles Times gazetesi siyasetçileri küresel ısınma konusunda çok konuşup az iş yapmakla suçluyor. Gazete, siyasetçilerin uzun vadeli çözümlere odaklanırken bugün yapılması gerekenleri gözden kaçırdığını öne sürüyor.

"İster gerçekten çevreci olsunlar, ister öyle görünsünler siyasetçilerin hiç biri acı gerçeği söylemiyor. Sera etkisi yapan gaz salınımını azaltmanın ucuz bir yolu yok. Sorunun çözümü için ciddi koruma önlemleri almak, güneş ve rüzgar gibi kaynakların kullanımına yönelik pahalı yatırımlar yapmak ve enerji fiyatlarını önemli oranda artırmak gerekiyor. Bu nedenle, siyasetçiler, tutamayacakları uzun vadeli sözler vermekten vazgeçmelidir. Enerjinin daha verimli kullanılmasını sağlayacak önlemler almak ve fosil yakıtlara vergi koymak gibi bugün hemen alınabilecek bir çok önlem var. Nutuk atmayı bırakın ve dünyayı kurtarmaya başlayın."

Boston Globe gazetesi dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın Rusya devlet başkanı Vlaimir Putin’le yaptığı görüşmede, iki ülke arasında giderek artan gerginliği azaltmaya çalıştığını belirtiyor. Ancak gazete, gerginliğin esas olarak Putin’den kaynaklandığını öne sürüyor ve Washington’dan Kremlin’e karşı daha sert bir tavır izlemesini istiyor.

"Putin yönetiminin açgözlülüğünü, yolsuzluklarını ve kabadayı tavırlarını sessizlikle geçiştirmek doğru bir yaklaşım değil. Sovyetler Birliği’nin yıkıldığı ve Soğuk Savaş’ın sona erdiği bir gerçek. Ancak, eğer Putin’in hırsız yönetiminin istediğini yapmasına izin verilirse, Batıdaki enerji tüketicileri de tıpkı Rusya’daki demokratlar gibi Kremlin’in haydutça tavırlarına karşı korunmasız olacaktır."

Washington Post gazetesi Dünya Bankası başkanı Paul Wolfowitz’in sevgilisini kayırdığı iddiasıyla başlayan skandalın giderek daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığı görüşünde. Gazete, bu skandalın Dünya Bankası’na zarar vermeye başladığını vurguluyor.

"Wolfowitz yolsuzluk yapmadı, yanlış bir değerlendirmede bulundu. Dünya Bankası yetkilileri yolsuzluk yapmadı ama işin başından bu yana korkakça davrandı. Bütün bu yaşananlardan kendinizi kurtarmaya çalışmanız artık yeter. Ama Dünya Bankası, dünyadaki yoksullar açısından hala önem taşıyan bir kurum. Bush yönetimi, şu ana kadar Wolfowitz’in görevde kalması için her türlü çabayı harcadı. Ancak, artık böyle bir çaba Dünya Bankası’nın çıkarlarına hizmet etmiyor."
XS
SM
MD
LG