Erişilebilirlik

Gazze'de Ölü Sayısı 12 Oldu


Filistin`de şiddet artarak devam ediyor. Son 24 saatte yaklaşık 12 kişinin öldüğü Gazze`de çatışmaların başladığı Pazar gününden bu yana toplam ölü sayısı 20 den fazla.

Hamas militanları İsrail ile sınır kapılarından biri olan Karni yakınındaki El Fetih üssüne saldırdı. Ağır silahların kullanıldığı olayda, El Fetih güvenlik güçlerinin eğitim alması için ABD'nin desteği ile inşa edilen üs hedef alındı. Fetih militanlarının pusuya düşürüldüğü saldırı Ulusal Birlik Hükümetinin iki ay önce kurulmasından bu yana yaşanan en kanlı çatışmaydı.

Karni sınır kapısında yaşanan çatışma İsrail ordusunun da militanlar üzerine ateş açması ile bir anda büyüdü. Sınıra çok yaklaşan militanları durdurmak için açılan İsrail ateşinde bir filistinli hayatını kaybetti. Olaydan kısa bir süre sonra bir açıklama yapan Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas her iki tarafı da ateşkese çağırdı. Abbas güvenlik güçlerinin hem Hamas hem de Fetih kontrolünde olmasını sağlayacak olan güvenlik planının acilen yürürlüğe konmasını istedi.

Bölgede çatışmalar İçişleri Bakanı Hani El Kavasmi`nin istifası sonrasında iyice arttı. Kavasmi şiddetin önüne geçemediği ve bu bakanligi suresince yeterince desteklenmediği için istifa etmişti. Kavasmi`nin istifası sonrasında İçişleri bakanlığı görevi Başbakan İsmail Haniyye tarafından yürütülüyor.

Sözcü Gazi Hamad`in açıklamasına göre yönetimin birinci hedefi şiddeti durdurmak. Filistin'de El Fetih veya Hamas kontrolünde yaklaşık 80 bin silahlı militan bulunuyor. Bölgede son şiddet olaylarının Felaket Günü'nde yaşanması dikkat cekici. 1948'de İsrail'in bağımsızlığını ilan ettiği bugün, Filistin'de böyle anılıyor. 59 yıl önce 700 bin Filistinli İsrail işgali nedeniyle kendi topraklarında mülteci duruma düşmüştü.

XS
SM
MD
LG