Erişilebilirlik

Adaylar Ankara'ya Akın Etti


22 Temmuz’daki erken genel seçim için yapılan hazırlıkların merkezi olan Ankara, milletvekili aday adaylarının akınına uğradı.

Siyasi partilerde, aday adaylığı başvuruları için son günler yaşanıyor. Hükümetteki, Adalet ve Kalkınma Partisi’nde (AKP) adaylık başvuruları iki gün daha uzatıldı ve son başvuru tarihi 16 Mayıs olarak belirlendi.

Siyasi kulislerde milletvekili aday adaylarının ‘gözde’ merkezi olarak tanımlanan AKP’ye başvurular yalnızca Ankara’daki parti genel merkezinde yapılabiliyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, partisine bugüne kadar 3 bin 200'den fazla milletvekili aday adayının başvuru yaptığını açıkladı. Parti yönetimi, taşra teşkilatları aracılığıyla yapılacak başvuruları kabul etmiyor. Ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nde ise (CHP) aday adaylığı başvuruları 22 Mayıs’a kadar kabul edilecek.

Milletvekilliği aday adaylığı için başvurular Doğru Yol Partisi (DYP) ve Anavatan Partisi’nde 20 Mayıs Pazar günü sona erecek. Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) başvurular 15 Mayıs, Büyük Birlik Partisi’nde de 25 Mayıs’ta son buluyor. Siyasi partilerin, aday listelerini 4 Haziran günü saat 17.00’ye kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) vermesi gerekiyor.

YSK: 25 Yaşında Seçilme Uygulanamaz

Öte yandan YSK Başkanı Muammer Aydın, 25 yaşında seçilmenin mevcut yasalar çerçevesinde 22 Temmuz'daki milletvekili genel seçiminde uygulanamayacağını açıkladı. YSK'dan bu açıklamanın, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 25 yaşındakileri milletvekili adayı olarak kaydedeceklerini söylemesinin ardından gelmesi dikkat çekti.

YSK Başkanı Aydın, gazetecilerin soruları üzerine 22 Temmuz'a ilişkin hazırlıklar hakkında bilgi verdi. YSK'nın mevcut yasalara göre 25 yaşın bu seçimde uygulanmayacağı kararı aldığını söyleyen Aydın, seçmen kütüklerinin güncellenmesinde sorunlar yaşandığı yönündeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını söyledi. Vatandaşların, askıdaki seçmen listelerini kontrol etmesini isteyen Aydın, bu konuda hiçbir sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.

Aydın, bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin yasal düzenlemenin de hiçbir partiyi zora sokmayacağını öne sürdü. Gerektiğinde büyük bir zarf yapılıp, oy pusulasının buna göre şekillendirileceğini anlatan Aydın, şu anda planlanan mevcut oy pusulasında 21 siyasi partinin yer alacağını ve pusulanın 82 santimetre olacağını kaydetti. Bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin düzenlemeye, seçime bağımsız adaylarla girme kararı alan Demokratik Toplum Partisi (DTP) karşı çıkıyor. DTP, bu pusulanın okuma-yazma oranının düşük olduğu Doğu ve Güneydoğu'daki illerde halkın 'kafasını karıştıracağını' öne sürüyor.

XS
SM
MD
LG