Erişilebilirlik

Filistin: Siyasi Kriz Büyüyor


Filistin İçişleri bakanı Hani el Kawasmi, Gazze’de rakip gruplar arasında çatışmaların şiddetlenmesi üzerine istifa etti.

Hani Kavaşme, Filistin birlik hükümetinin kendisine yeterli yetki vermediğini söyledi ve hem Hamas hem de el-Fetih’i güvenlik güçlerinde reform planını desteklememekle suçladı.

Kavaşme, Hamas ve El Fetih liderleri iki ay önce ortak hükümet kurarken İçişlerine bakanlığına tarafların üzerinde uzlaştığı bağımsız bir akademisyen olarak seçilmişti.

Gazze’de dünden beri çıkan çatışmalarda 8 kişi öldü, 50 kişi de yaralandı. Çatışmalar, Mısır’ın girişimiyle sağlanan ateşkese rağmen devam etti.

Son şiddet olayları, El Fetih’e bağlı El Aksa Şehit Tugayları’nın bir yerel sorumlusuyla şoförünün, silahlı kişiler tarafından öldürülmesiyle başladı.

Gazze'de şiddet ve siyasi kriz büyüyor. Pazar günü başlayan Hamas ve El Fetih arası çatışmalarda 5 den fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve 50'den fazla Filistinlinin de yaralanması nedeniyle İçişleri Bakanı Hani el Kawasmi istifa etti. Kawasmi'nin istifasının ardından Ulusal Birlik Hükümeti'nin düşmesinden endişe ediliyor.

Son 48 saatte yaşanan çatışmalar ile birkez daha iç savaşın eşiğine gelen Filistin'de İçişleri Bakanı Kawasmi istifa gerekçesi olarak hazırladığı güvenlik planına yeterince destek alamamasını gösterdi. Kawasmi, ne Hamas'dan ne de El Fetıh'ten bakanlığı süresince destek görmediğini ve tam yetki verilmemesinden dolayı istifa ettiğini belirtti.

Hamas ve El Fetih şimdi yeni bir İçişleri bakanı görevlendirmek durumunda. Ancak yeni bakan göreve atanana kadar Başbakan İsmail Haniyye İçişleri Bakanlığı görevini sürdürecek.

Üç ay kadar önce Suudi Arabistan Kralı'nın girişimleri ile Mekke Anlasmasını yapan Hamas ve El Fetih bu anlaşma sonrasında Ulusal Birlik Hükümetini kurmuştu. Ancak bölgede yeniden baş gösteren çatışmalar bu anlaşmanın çok da uzun sürmeyebileceğine işaret ediyor.

Filistin hükümetinin bağımsız üyelerinden Enformasyon Bakanı Mustafa Barguti"de bu görüşte.Bargutiye göre her iki grup da silahlı adamlarını hemen Gazze sokaklarından çekmeli.

Ulusal Birlik Hükümeti kurulması aşamasında El Fetih ve Hamas arasındaki en büyük anlaşmazlıklardan birisi İçişleri Bakanlığı görevine kimin geleceği olmuştu. Sonunda Filistin Yönetimi Lideri Mahmud Abbas'ın arzu ettiği üzere bir akademisyen olan Hani El Kawasmi göreve getirilmişti.Binlerce Hamas ve El Fetih militanlarının kurduğu Filistin Güvenlik gücü İçişleri Bakanı'nın kontrolünde. Şimdi Kawasmi'nin istifasının ardından Hamas ve El Fetih'in büyük bir güç olan bu silahlı birimleri kime emanet edeceği tartışması yeniden gündemde.

XS
SM
MD
LG