Erişilebilirlik

Almanya: 'Seçim Sürecinde Taraf Değiliz'


Türkiye’de yaşanan gelişmeler Berlin gündeminde ve siyaset koridorlarında çok konuşulan konulardan biri olmaya devam etti.

Fansa’da Cumhurbaşkanlığı seçimini Nicolas Sarkozy’nin kazanmasından sonra, yapılan yorumlarda Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de Türkiye konusundaki tavrını sertleştireceği tahmin edilirken, Merkel sürpriz bir çıkışla Türkiye’de geçen beş yıl içinde büyük değişiklikler yaşandığını ve ülkenin daha sıkı şekilde Avrupa'ya bağlanması gerektiğini söyledi.

Alman başbakanı 10. Avrupa Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye’yi ‘demokratik ve laik bir ülke’ olarak tarif ederken, yaşanan siyasi tartışma ve gerginliği ‘doğal, heyecanlı ve ilginç’ olarak tanımladı. Türkiye ile müzakerelerde kısa sürede üç başlığın daha açılabileceğini belirten Merkel, Sarkozy ile Avrupa sorumluluğuna uygun, akıllı bir çözüm bulacağına inandığını da söyledi. Sarkozy Perşembe günü Berlin’e bekleniyor.

AB dönem başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise, katıldığı bir ödül töreni sonrası mikrofonumuza yaptığı özel bir açıklamada, Almanya’nın Türkiye’deki seçim sürecini çok yakından takip ettiğini, ancak kesinlikle taraf olmadığını, kendisi için tek önemli kriterin Türkiye’nin Avrupa yolunun seçim sonrasında da devam etmesi olduğunu söyledi.

"Şimdi yeni seçim olacak. Ben bu konuda uzaktan hüküm yürütemem. Ancak ben Türkiye’de yeni seçim sonuçlarına Avrupa perspektifinden bakmak istiyorum. Ve bu durumda Türkiye’de, AB siyasetinde istikrarlı olunmasını, yani AB politikasını sağlıklı yürütülmesinde devamlılık temenni ediyorum."

Steinmeier, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi yolunda alınan kararı yorumlamaktan kaçındı. Alman Dışişleri Bakanı her ülkede Cumhurbaşkanlığı seçiminin değişik yöntemlerle gerçekleştiğini hatırlatırken, demokratik sınırlar içinde oluşan çözümlerin hepsini kabul edebileceğini söyledi.

"Cumhubaşkanlığı seçimi herşeyden önce Türkiye’nin iç meselesi. Bu konuda Türk hükümeti ve Türk Parlamentosunun kararı belirleyici olacak. Sonuçta kimin Cumhubaşkanı olacağına Türk halkı karar verecektir."

Steinmeier, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığına adaylığını koymasından sonra, meslektaşını destekleyici nitelikte bir açıklama yapmıştı. Gül’le sadece bu yıl beş defa bir araya gelen ve aralarındaki ilişkiyi arkadaşlık olarak tanımlayan Steinmeier, konuya şimdi daha mesafeli yaklaşıyor.

Bu arada Alman medyasında çıkan son haberlerde, Steinmeier’in partisi SPD tarafından 2009 genel seçimlerinde Başbakan adayı olarak gösterileceği haberleri yoğunlaşıyor. Steinmeier, Türkiye’nin AB üyeliği en olumlu yaklaşan isimlerden biri olarak tanınıyor.

XS
SM
MD
LG