Erişilebilirlik

Blair Talabani'yle Görüştü


Görevinden istifa edeceğini açıklayan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Londra’da Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştü.

10 yıldır başbakanlık yapan Tony Blair, 27 Haziran'da hem bu görevinden hem de İşçi Partisi liderliğinden ayrılacağını açıkladı. Blair, seçim bölgesi Sedgefield’de İşçi Partisi üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, on yıllık icraatı sırasında iş imkanların arttığını, çalışma koşullarının iyileştiğini, sağlık ve eğitim hizmetlerinde önemli gelişmeler sağlandığını söyledi.

Ancak siyasal gözlemcilere göre Blair’in on yıllık başbakanlığı en çok Irak savaşıyla hatırlanacak. Savaş, Blair’in siyasi kariyerine zarar verdi mi?

Blair, bugün Londra’da Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştükten sonra yaptığı basın toplantısında bu konuya da değindi. Irak savaşının yıllarca tartışılacağını, şöyle olsaydı böyle olurdu diye fikirler ortaya atılacağını belirten Başbakan, “Savaş şart mı idi sorusuna doğru yanıt verebilmek Saddam Hüseyin dönemini bilmek gerekirdi..” dedi.

Başbakan Tony Blair, Iraklıların Saddam Hüseyin ve oğullarının yönetimi altında korkunç bir hayat yaşadığını şimdi ise geleceği umutla baktıklarını söyledi.

Teröristlerini Iraklıları bu gelecekten mahrum etmek istediğini belirten Blair, bunu önlemek için Cumhurbaşkanı Talabani’yi desteklemek gerektiğini savundu.
Celal Talabani ise Irak’taki rolünden ötürü Başbakan Blair’e teşekkür etti ve basın yayın organlarını sadece kötü haberler yayınlamakla suçladı.

Irak Cumhurbaşkanı İngiliz kamuoyunun artık savaşa karşı çıkmaya başlamasına bu tür yayınların sebep olduğunu ileri sürdü ve devamla şöyle dedi: “ İngiliz askerlerinin ölmesine biz de üzülüyoruz.. İngiliz kamuoyunun bu özverinin somut sonuçlarını görmek istemelerini de normal karşılıyoruz.. Doğru yoldayız ve umut ediyorum önümüzdeki haftalar ya da aylarda bunu sağlayacağız..”

Talabani’nin Londra ziyareti sırasında Erbil’de meydana gelen bombalı saldırıda en az 19 kişi öldü. Kent merkezinde içi patlayıcı madde yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda çoğu ağır olmak üzere çok sayıda kişi de yaralandı.

XS
SM
MD
LG