Erişilebilirlik

Cheney: 'Iraklı Liderlere Baskı Yaptım'


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney Iraklı liderlere, güvenlik ve siyasi konularda ilerleme kaydetmeleri için baskı yaptığını söyledi. Bağdat’a dün beklenmedik bir ziyaret yapan Cheney, siyasi bölünmeleri gidermek için yetkililerin daha büyük bir çaba gösterdiklerini söyledi.

Şii, Sünni ve Kürt siyasi gruplar arasındaki bölünme, petrol yasası ve güvenlik çabaları gibi önemli konularda yasaların çıkartılmasını engelliyor.

Cheney, Bağdat’ta Başbakan Nuri e-Maliki, diğer Iraklı ve Amerikalı yetkililerle görüştü. Görüşme sırasında çok sıkı korunan Yeşil Bölge büyük bir patlamayla sarsıldı. Ancak bir Amerikalı sözcü, patlamanın Cheney’in görüşmesini etkilemediğini söyledi.

Erbil’de dün bomba yüklü bir kamyonun patlaması sonucu en az 14 kişi öldü; 70’i aşkın kişi de yaralandı. Ölenler arasında bir Türk vatandaşı da bulunuyordu. İki Türk de yaralanandı. Saldırıda, bölgesel Kürt yönetiminin İçişleri Bakanlığı binası hasar gördü. Irak’ta en güvenli yer sayılan Kürt bölgesi ilk kez bu çapta bir saldırıya hedef oluyor.

Öte yandan Amerikan ordusu, Irak’ta tutuklu 5 İranlının aileleriyle görüşmelerine izin verildiğini açıkladı. Amerika, Devrim Muhafızları’na bağlı olduklarını öne sürdüğü İranlıları, Irak’taki militanlara destek sağlamakla suçluyor. İran ise suçlamayı reddediyor, tutukluların diplomat olduğunu öne sürüyor.
XS
SM
MD
LG