Erişilebilirlik

AKP'den 25 Yaş Açıklaması


Başbakan Tayyip Erdoğan, 22 Temmuz yapılacak seçimlerde 25 yaşındakileri de milletvekili adayı göstereceklerini açıkladı. Meclis Genel Kurulu da, seçimlerin dört yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının 5 yılda bir halkoyuyla seçilmesini öngören Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylamasını bugün yapacak.

Erdoğan’ın TBMM’de yaptığı bu açıklamaya, seçimler nedeniyle Adalet Bakanlığı görevini bırakan Cemil Çiçek açıklık getirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 25 yaşındaki adayların başvurusunu kabul edeceğini söyleyen Çiçek, Anayasa’nın değiştiğini ve seçilme yaşının 25 olarak belirlendiğini söyledi. Çiçek, Anayasa hükümlerinin Seçim Kanunu hükümlerinin ‘üstünde’ olduğunu öne sürdü.

TBMM’de 1. tur oylaması tamamlanan 25 yaş ve birleşik oy pusulasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, meclisin yeniden gündeminde. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 19 Ekim 2006'da milletvekili seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesini öngören kanunu onaylamıştı.

TBMM Genel Kurulu'nda; seçimlerin dört yılda bir yapılmasını, cumhurbaşkanının 5 yıllığına iki kez halkoyuyla seçilmesini öngören Anayasa değişikli teklifin ikinci tur oylaması da bugün yapılacak. Oylama tamamlanıncaya kadar çalışacak olan genel kurulda başka bir konu görüşülmeyecek.

Bu arada Maliye Bakanlığı, siyasi partilere seçim nedeniyle yapılacak 216 milyon liralık Hazine yardımını 14 Mayıs'a kadar partilerin banka hesaplarına geçirecek. Hazine'den AKP, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Doğru Yol Partisi (DYP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Genç Parti yardım alacak.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği seçim takvimine göre hazırlanan muhtarlık bölgesi askı listeleri de, güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarıldı. Seçmen listeleri, 21 Mayıs Salı günü askıdan indirilecek. Seçmen listelerine yapılacak itirazlar, 24 Mayıs Perşembe gününe kadar karara bağlanacak.
XS
SM
MD
LG