Erişilebilirlik

CDU'ya Göre Almanya Artık 'Göç Ülkesi'


Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi, parti programını yeniledi. Partinin 1949’da kuruluşundan bu yana üçüncü kez yenilenen programı, Almanya’yı göç ülkesi olarak kabul ediyor. Bu arada Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusuna olumsuz yaklaşıyor.

’Almanya için yeni ilkeler’ başlığı altında sunulan programın temel öğelerini, yapılan açıklamaya göre, modern bir aile yapısı ile güçlü bir çevre politikası oluşturuyor. CDU yeni programı ile kendi tarihinde bir ilke imza atıyor ve göçmenleri ülkenin vazgeçilmez bir parçası olarak tanımlıyor. Geçmişte benzer değerlendirmelerden kaçınan muhafazakarlar, bu kez ‘uyum ülkesi Almanya’ belgesi altında, CDU’nun göçmenlerin uyumuna, özellikle de genç kuşak göçmenlerin ülkeyle bütünleşmesine büyük önem verildiğini vurguluyor. ‘Almanya’da yaşamak isteyenler, kendi kökenlerini inkar ve benliklerinden feragat etmeden, özgürlükçü demokratik temel düzeni kabullenmelidir,’ denilen programda, kültürel farklılıkların Almanya’nın gerçeği olduğunu belirtiliyor. Bu olumlu değişikliğe karşın, tasarıda, toplumda bütünlüğün sağlanması ve güvenlik için Almanya’da ‘öncü bir kültür’ oluşturulması gerektiği vurgulanıyor. Öncü kültür başlığı altında toplumun ortak değerlerine yerli-göçmen herkesin saygı göstermesi talep edilirken, CDU Genel Sekreteri Pofalla bu bağlamdaki kıstasları ‘milliyetçilik, Almanca bilmek, tarih bilinci ve vatanseverlik’ olarak sıralıyor.

Toplam 91 sayfalık programda ‘öncü kültüre’ beklentisine verilen önem, muhalefet partilerinin tepkisine neden oldu. SPD ve Yeşiller, CDU’yu ‘geriye dönük’ ve ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelerken, CDU Federal Yönetim Kurulu üyesi Emine Demirbüken-Wegner konunun yanlış anlaşıldığını savunuyor.

CDU’nun yeni parti programında ayrıca AB konusunda da değiniliyor. CDU, buna göre AB kriterlerinin tam üyelik için tek ölçü olamayacağını, Birlik’in hazım gücününün de gözönünde bulundurması gerektiğini vurguluyor. CDU’nun yeni parti programını Aralık ayında onaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG